Pasztet mięsno-warzywny
Zamiast pieczarek można dodać do pasztetu suszone grzyby. Wcześniej trzeba je namoczyć, ugotować i drobno posiekać.
Przygotowanie:
Cielęcinę i boczek drobno pokroić, przesmażyć z pieczarkami i cebulą, zalać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać bułkę i śmietanę. Przestudzić, trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Masę wymieszać z jajkami i startym serem. Przyprawić solą i pieprzem. 1/3 masy połączyć z posiekaną natką i drobno pokrojoną marchewką. Tę masę rozsmarować na spodzie i brzegach formy pasztetowej. Na niej rozsmarować masę podstawową. Przykryć folią aluminiową, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i piec w temp. 225°C przez 1 godzinę. Wystudzić.
Zobacz także: