Pasztet mięsno-warzywny
Zamiast pieczarek można dodać do pasztetu suszone grzyby. Wcześniej trzeba je namoczyć, ugotować i drobno posiekać.

Składniki
- 60 dag cielęciny
- 20 dag boczku
- po 10 dag pieczarek, cebuli,
- bułki tartej i żółtego sera
- 2 jaja
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 1 ugotowana marchew
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cielęcinę i boczek drobno pokroić, przesmażyć z pieczarkami i cebulą, zalać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać bułkę i śmietanę. Przestudzić, trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Masę wymieszać z jajkami i startym serem. Przyprawić solą i pieprzem. 1/3 masy połączyć z posiekaną natką i drobno pokrojoną marchewką. Tę masę rozsmarować na spodzie i brzegach formy pasztetowej. Na niej rozsmarować masę podstawową. Przykryć folią aluminiową, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i piec w temp. 225°C przez 1 godzinę. Wystudzić.
Zobacz także: