Pieczenie ciasta. Unikaj tych błędów

Siedem błędów, przez które ciasto może się nie udać.

Nierównomierne wypieczenie i przypalony spód nie będą już twoimi problemami
Nierównomierne wypieczenie i przypalony spód nie będą już twoimi problemami123RF/PICSEL

Dodawanie składników "na oko", zwłaszcza gdy nie masz doświadczenia w pieczeniu.

Wszystko waż. A jeśli przepis nie podaje składników w gramach, lecz w szklankach i łyżkach, na pewno chodzi o 250 ml i 15 ml.

Wyjmowanie ciasta z rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik, ale zostaw je w nim jeszcze choć na 5 minut. Jeśli od razu je wyjmiesz, z powodu różnicy temperatur - opadnie.

Przypalony spód ciasta. Najczęściej tak się dzieje, gdy nie wyłożysz formy papierem do pieczenia.

Krojenie gorącego ciasta. Nigdy tego nie rób, bo rozpadnie się na mniejsze kawałki (choć ciasto prosto z pieca bywa dużą pokusą!). Warto odczekać, aż wystygnie i dopiero wtedy je kroić.

Zmniejszanie składników ciasta na własną rękę. Nie rób tego, bo wypiek się nie uda. Jeśli chcesz, by ciasto było mniej kaloryczne, znajdź inny przepis. Proporcje cukru, masła i mąki muszą być odpowiednie!

Otwieranie piekarnika podczas pieczenia. Każde otwieranie drzwiczek powoduje zmniejszenie ciepła wewnątrz. A ciasto, by się upiekło, potrzebuje stałej temperatury. Nierównomierne wypieczenie. Przyczyną może był włożenie ciasta do zbyt zimnego piekarnika.

Zobacz także:

Michał Kuźmiński: Kuchnia dla głodnych wiedzyStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas