Pieczony schab z orzeszkami

Taka pieczeń będzie ozdobą świątecznego stołu. Przed podaniem należy ją równo pokroić w plastry o 1 cm grubości i elegancko wyłożyć na półmisku. Będzie pyszna też na zimno.

Pieczony schab z orzeszkami
Pieczony schab z orzeszkami123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć bez tłuszczu razem z pokrojonymi w kostkę marchewkami i 2 cebulami. Wszystko przełożyć do brytfanny. Polać 2 łyżkami roztopionego masła, piec 1 godz w temp. 180°C, podlewając bulionem.

Czosnek i cebulę posiekać, przesmażyć na 2 łyżkach masła. Chleb namoczyć w wodzie, wycisnąć, wymieszać z posiekanymi orzechami i natką, usmażoną cebulą, pozostałym masłem. Podpieczony schab przestudzić, obłożyć masą, piec jeszcze 30 min w temp. 200°C. Zlać sos spod pieczeni, zagotować, zagęścić mąką, doprawić.

Marchew pokroić w plasterki, kalafior w różyczki, oddzielnie ugotować, odcedzić, polać przesmażoną na maśle posiekaną cebulą i natką. Podawać do pieczonego schabu, polanego sosem.

*****

Zobacz także:

Martyna Wojciechowska o Tatu – dziewczynce, którą adoptowałaStyl TV
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas