Po czym poznać dobre jajka?
Mamy do wyboru jaja stemplowane w sklepach i supermarketach, ale często kupujemy je też na bazarach. Czym się kierować, aby jajka były świeże i smaczne?
Pierwsza cyfra na stemplu informuje nas, w jakich warunkach hodowana była kura, która je zniosła.
Cyfra 0
Oznacza, że jajka pochodzą z chowu ekologicznego - kury w takiej hodowli wypuszczane są na podwórko, a na noc wracają do kurnika. Zimą są karmione paszą z certyfikatem ekologicznym.
Cyfra 1
Te jajka są z hodowli na wolnym wybiegu. Kury w ciągu dnia chodzą po podwórku, ale w nocy zamykane są w klatce.
Cyfra 2
Te jajka pochodzą z chowu ściółkowego - kury są zamknięte w pomieszczeniu i karmi się je paszą. Mogą się swobodnie poruszać, nie są zamykane w klatce.
Cyfra 3
To jajka z chowu klatkowego. Kury zamknięte są w klatkach. Nie mogą się swobodnie poruszać i jedzą sztuczną paszę.
Wielkość jajka
Symbol oznaczający wielkość jajka znajduje się na pudełku. Najmniejsze jajka są rozmiaru S (poniżej 53 g), średnie to M (53-63 g), duże L (63-73 g), największe XL (73 g i więcej).
Jajka niestemplowane
Tzw. wiejskie jajka sprzedawane na osiedlowym bazarku, targowisku nie mają oznaczeń. Kupując je, musimy ufać sprzedawcy na słowo. Najlepiej mieć znajomego i od niego nabywać jajka. Pamiętaj, że te prawdziwe, wiejskie są małe - mają rozmiar S lub M. Duże są rzadkością i zwykle świadczą o tym, że kura je znosząca jest karmiona antybiotykami lub hormonami.
Zobacz także: