Reklama

Reklama

Podróż. A co z jedzeniem?

​Wybierasz się w dalszą drogę? Poznaj najnowszy trend. Piknik w oparciu o własne produkty, smakowicie rozstawione na kocu to przedsmak urlopu. Przygotuj jedzenie i zapakuj je w taki sposób, aby się nie zepsuło.

Torby termiczne

Są wyłożone folią aluminiową, która chroni ich zawartość przed upałem. Nie mają wkładu chłodzącego i izolują przechowywaną w nich żywność od wpływu temperatury otoczenia.

Zimne wkłady

Te tradycyjne są wypełnione wodą. Umieszcza się je w zamrażalniku, a potem wsuwa do torby. O wiele dłużej utrzymują niską temperaturę wkłady wypełnione żelem, które przed podróżą schładza się do -20°C w zamrażarce. 

Lodówki turystyczne

Mogą być zasilane na prąd lub gaz. Ważą od ok. 5 kg, ale skuteczne, kosztują od 300 zł. Niezastąpione podczas dłuższej jazdy autem, zwłaszcza że instaluje się je do gniazdka połączonego z akumulatorem samochodu. 

Reklama

Bardziej wydajne, większe, ale dużo kosztowniejsze  to lodówki turystyczne bazujące na właściwościach chłodzących amoniaku. Wykorzystuje się je w kamperach, tirach, na jachtach. Mogą być zasilane prądem lub gazem z butli (gdy nie ma stałego dostępu do elektryczności). 

Zobacz także: 


Na żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy