Rośliny miododajne
Bez pszczół nie doczekamy się obfitych plonów w sadzie i na grządce z pomidorami. Na szczęście możemy je zwabić rabatami pełnymi wysokonektarowych kwiatów.

123RF/PICSEL
Rośliny miododajne
Bez pszczół nie doczekamy się obfitych plonów w sadzie i na grządce z pomidorami. Na szczęście możemy je zwabić rabatami pełnymi wysokonektarowych kwiatów.

Żmijowiec babkowaty to przepiękna roślina jednoroczna o dzwonkowatych, zwykle intensywnie niebieskich kwiatach (zdarzają się też karminowe i fioletowe), usytuowanych na szczytach wzniesionych pędów. Pojawiają się już w czerwcu, a kres ich urody kładzie dopiero październikowy chłód. Żmijowiec świetnie nektaruje - nawet na glebach suchych i jałowych. Możemy go uprawiać w przydomowym i skalnym ogródku albo obsadzać nim murki.123RF/PICSEL

Trojeść krwista Dorasta do 1 metra, tworząc kępy o regularnym pokroju. Dobrze się czuje w miejscach ciepłych i wilgotnych. Od lipca do września w kątach liści pojawiają się okazałe baldachy drobnych, różowych kwiatów, wabiących motyle i pszczoły, bo wydzielają przyjemny zapach wanilii.123RF/PICSEL

Ogórecznik lekarski Jego liście (grube i szorstkie, o eliptycznym kształcie) oraz kwiaty (niebieskie, z białym środkiem, zebrane w okazałe baldachogrona na szczycie łodygi) pachną i smakują jak ogórek. Jeszcze ciekawiej w postaci kandyzowanej (kwiaty obtaczamy w białku i cukrze pudrze i zostawiamy do wyschnięcia). Krótkie kwitnienie (zaledwie 3-4 tygodnie) ogórecznik rekompensuje pszczołom przez bardzo obfite nektarowanie, które trwa od świtu do nocy. Uprawiamy go na stanowisku słonecznym, w lekkiej, wapiennej ziemi.123RF/PICSEL

Lawenda wąskolistna Aromatico to kwitnąca rekordzistka. Zaczyna pod koniec maja, a kończy wraz z pierwszymi przymrozkami. Jej ciemnofioletowe, kłosowate kwiatostany wabią pszczoły intensywnym aromatem. Roślina ładnie prezentuje się na obrzeżach ścieżek. Uprawiana w pojemniku, wymaga nawożenia.123RF/PICSEL

Kocimiętka Mussina Jej drobne, zebrane w kłosy, fioletowoniebieskie kwiaty pięknie pachną, wabiąc pszczoły, a dzięki olejkom eterycznym... uspokajają je. To dlatego pszczelarze chętnie wysiewają kocimiętkę w pobliżu pasiek.123RF/PICSEL

Chaber bławatek Wysiewa się go do gruntu wiosną. Gdy sadzonki podrosną, warto je uszczykiwać, by pobudzić krzewienie. Pojawiające się od czerwca do października intensywnie niebieskie, ażurowe kwiaty z fioletowym środkiem mają wysoką wydajność pyłkową i miodową. Miód z bławatka w stanie płynnym jest bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Po skrystalizowaniu staje się żółty. Jego lekką goryczkę wynagradza przyjemny migdałowy aromat.123RF/PICSEL

Nostrzyk biały Uznawany jest za jedną z najlepszych roślin miododajnych rosnących w naszym klimacie (z 1 ha uzyskać można do 680 g miodu o słodkim aromacie wanilii) i nawet w czasie suszy nie przestaje nektarować. Kwitnie na biało od końca czerwca do połowy sierpnia. Siejemy go na poplon, czyli przeoranie na zielony nawóz (jako roślina z rodziny bobowatych swymi korzeniami wzbogaca podłoże w związki azotu) - solo lub w towarzystwie równie miododajnej facelii.123RF/PICSEL