Sałaty
Wysiejmy w ogrodzie odmiany kruche i masłowe.
Te odmiany poradzą sobie z upałami i długim dniem, dlatego szukajmy nasion: Arki, Grenady Ożarowskiej, Królowej Lata, Justyny, Eweliny, Cudu Voorburgu, Dippego, Baucejskiej, Nochowskiej.
Wysiewamy je w ogrodzie już od połowy do końca lipca.
Sałata lubi ziemię przepuszczalną: gliniasto-piaszczystą lub próchniczą. Nawieźmy ją obornikiem albo kompostem (4 kg na jeden metr kwadratowy). Wysiewając sałatę, porządnie podlejmy ziemię. I aż do zbiorów nie dopuszczajmy do jej wysuszenia, bo sałata będzie miała gorzkie i twarde liście.
Na początku uprawa potrzebuje dużo światła. Gdy jednak sałata podrośnie, zapewnijmy jej półcień, a w czasie upałów - nawet całkowicie zacieniajmy grządki. To uchroni roślinę przed przedwczesnym wybijaniem w pędy kwiatostanowe i przed przesuszeniem.
Po czterech do ośmiu tygodni zbierzmy liście. Zetnijmy je około 2 cm nad powierzchnią gruntu. Przycięta sałata odbije i po kolejnych 7 tygodniach znowu ją możemy przyciąć. Zabieg można powtórzyć najwyżej trzy razy.