Skórka dużo warta

Z tego, co wydaje nam się niepotrzebną częścią cytrusów, zróbmy pachnące świece i salaterki.

Z cytrusów możemy wyczarować nie tylko efektowne świeczniki, ale też bardzo apetyczne salaterki
Z cytrusów możemy wyczarować nie tylko efektowne świeczniki, ale też bardzo apetyczne salaterki123RF/PICSEL

Ostry nóż i... łyżka

Nie obierajmy cytrusów ze skórek. Naostrzmy nożyk oraz brzeg łyżki stołowej. Przydadzą się gumowe rękawice - w nich owoc nie będzie się nam ślizgał, gdy puści trochę soku. Przekrawamy cytrus mniej więcej w jednej trzeciej. Miąższ w większej części owocu nakrawamy na krzyż.

Drążenie

Owoc wydrążmy łyżką stołową tak, by wraz z częścią soczystą usunąć też część białą. Wydrążone skórki wsadźmy do lodówki. Rozpuśćmy stearynę. Najlepiej niepachnącą, możemy wytopić ją ze zwykłych ogrzewaczy. Uwaga! Nie robimy tego bezpośrednio na ogniu! Przygotujmy gorącą kąpiel i rozpuśćmy tak, jak czekoladę.

Wlewanie

Wyjmijmy skórki z lodówki, trochę stearyny wylejmy na plastikową podstawkę i przyklejmy do niej skórkę, by się nie chybotała i nie wywracała. Bawełniany sznureczek umieśćmy w środku. Do środka skórki wlejmy lekko przestudzoną stearynę. Odstawmy do ścięcia.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas