Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa?
Podpowiadamy, jaki sprzęt wybrać i jak za niego nie przepłacać. Zobacz, co sprawdzi się lepiej w twoim domu!
Podstawowa różnica w działaniu sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowej polega na sposobie pozyskiwania soku.
Działanie sokowirówki
Sokowirówka działa tak, że odwirowuje rozdrobniony, roztarty na wirującej tarce miąższ (1500 do 13000 obrotów na minutę).
Używa się jej jedynie do soczystych warzyw i owoców: jabłek, gruszek, marchewki, ewentualnie buraków.
Działanie wyciskarki
Wyciskarka odciska sok przy niewielkich obrotach (około 80 - 100 obrotów na minutę) na zasadzie miażdżenia.
Jest w niej wałek ślimakowy, który kruszy i miażdży surowiec, a następnie odciska rozdrobniony miąższ na sicie. Dzięki temu pozyskuje sok naprawdę do ostatniej kropli.
Możesz uzyskać sok praktycznie z każdego warzywa lub owocu i to niezależnie od jego twardości (np. selera, korzenia pietruszki).
Co więcej - można wyciskać nawet natkę pietruszki, szpinak, jarmuż czy kapustę.
Wyciskarka wolnoobrotowa nie musi być droższa od sokowirówki.
Jeden albo dwa ślimaki
Na rynku są różnego typu wyciskarki.
Mogą być to wyciskarki jednoślimakowe (poziomowe lub pionowe) lub dwuślimakowe.
Wyciskarka jednoślimakowa jest tańsza od wyciskarek dwuślimakowych. Polecana jest dla początkujących użytkowników.
Wyciskarka z pionowo ustawionym ślimakiem jest wygodniejsza w użyciu.
Zobacz także: