Sposoby na czyszczenie grilla

Odpowiednia szczotka, sól, soda i woda utleniona są kluczem do sukcesu.

Cebula poradzi sobie z drobnymi zabrudzeniami
Cebula poradzi sobie z drobnymi zabrudzeniami123RF/PICSEL

1. Szczotką z włosem ze stali nierdzewnej - nadaje się do czyszczenia rusztu żeliwnego i stalowego. Pamiętaj, by czyścić ruszt bezpośrednio po skończonym grillowaniu, gdy jest jeszcze dobrze rozgrzany.

2. Sodą oczyszczoną na trudny do usunięcia tłuszcz: bardzo brudny ruszt natrzyj pastą sporządzoną z sody oczyszczonej i wody (po łyżeczce). Odczekaj 30 minut. Umyj druciakiem i spłucz wodą.

3. Cebulą - na niewielki brud: jeszcze gorący ruszt pocieraj przeciętą na pół cebulą, a potem zwilżoną szmatką. Aby się nie poparzyć, nadziej cebulę na widelec z długim trzonkiem.

4. Sodą i wodą utlenioną - na mocno zabrudzony ruszt: wodę utlenioną i sodę oczyszczoną zmieszaj w takich proporcjach, aby otrzymać gęstą, łatwą do nakładania pastę. Nanieś ją na ruszt za pomocą szczoteczki, pozo- staw na 4 minuty, po tym czasie możesz już rozpocząć mycie.

5. Solą na grubszą warstwę tłuszczu: ruszt posyp obficie solą, połóż nad rozgrzanym węglem. Kiedy sól zbrązowieje, przetrzyj kratkę drucianą szczotką.

Zobacz także:

Domowa depilacja IPLStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas