Sposoby na przechowywanie

Owoce i warzywa przechowuj właściwie, a długo będziesz cieszyć się ich smakiem.

Nie wkładaj pomidorów do lodówki, bo chłodne powietrze przyspiesza psucie się tych warzyw
Nie wkładaj pomidorów do lodówki, bo chłodne powietrze przyspiesza psucie się tych warzyw123RF/PICSEL

Ziemniaki z jabłkami

Aby zapobiec kiełkowaniu kartofli, trzymaj je w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce! Przesyp je też z foliowej torby do koszyka. Włóż do niego jabłko. Dzięki temu ziemniaki będą wolniej kiełkować i nie zepsują się zbyt szybko. Pamiętaj, że warzywa te nie lubią sąsiedztwa cebuli. Wydzielane przez nią związki przyspieszają ich gnicie.

Banany w folii spożywczej

Jeśli nie chcesz, aby za szybko przejrzały, owiń ich końcówki (miejsce wyrastania banana z drzewa) folią spożywczą. Ograniczysz w ten sposób wydzielanie etylenu i zapobiegniesz psuciu się owoców. Dzięki tej metodzie banany zachowają świeżość nawet 5 dni. Przechowuj je oddzielnie,aby nie przyspieszały psucia się innych owoców i warzyw.

Pomidory w koszyku

Nie wkładaj ich do lodówki, bo chłodne powietrze przyspiesza psucie się tych warzyw. Najdłużej przetrwają w temperaturze 10-13°C, ale w pokojowej też wytrzymają 3-4 dni.

Cytrusy w chłodzie 

Trzymaj je w lodówce, w pojemniku na warzywa i owoce. Aby nie wilgotniały, owiń każdy owoc w papier. Jeśli masz nadmiar cytrusów, wyciśnij z nich sok i zamroź go.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas