Sucha skóra. Pomoże dieta
Kremy i balsamy nie wystarczą, by ją nawilżyć. Tylko właściwe odżywianie zatrzyma wodę w komórkach i uchroni skórę przed wiotczeniem.
Nawadniaj od środka
Półtora litra płynów dziennie to niezbędne minimum, aby zapewnić skórze odpowiednie nawilżenie. Pij wodę z sokiem z cytryny, grejpfruta lub pomarańczy. W ten sposób nie tylko nawodnisz skórę, ale także dostarczysz jej witaminy C, która pobudza produkcję kolagenu i chroni przed utratą elastyczności. Jedz przynajmniej 2 soczyste owoce dziennie - gruszki, jabłka, kiwi, melony. Zawierają cenne dla skóry witaminy i sole mineralne. W gruszkach znajduje się sporo kwasu foliowego, który przyspiesza odnowę komórek. Jabłka dostarczają pektyn usuwających toksyny z organizmu. Kiwi ma nie mniej witaminy C niż cytrusy, a melon (zwłaszcza kantalupa) - dużo witaminy A. 100 g tego owocu pokrywa 140 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Herbatki z ziół
Sięgaj po nie zamiast czarnej herbaty. Wybieraj te, które najbardziej Ci smakują.
Mniszek lekarski - łagodzi świąd skóry i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Napar z ziela mniszka możesz pić 3 razy dziennie po szklance.
Zielona herbata - chroni skórę przed wolnymi rodnikami i przedwczesnym starzeniem. Można ją pić po każdym posiłku.
Mięta - pomaga pozbyć się martwych komórek naskórka i rozświetla cerę. Pół szklanki dziennie wystarczy, aby poprawić stan skóry. Naparu możesz także używać zamiast toniku nawilżającego.
Imbir - napój ze świeżego kłącza usuwa toksyny z organizmu i poprawia wygląd skóry. Szklanka dziennie, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, rozgrzeje Cię i uchroni przed infekcjami.
Rumianek - łagodzi wszelkie skórne dolegliwości, m.in. łuszczenie się naskórka, świąd, egzemę. Wystarczy szklanka dziennie. Naparu rumianku używaj też do przemywania podrażnionej skóry.
Pamiętaj o witaminach
Bez nich skóra nie poradzi sobie z przesuszeniem i łuszczeniem się. Szczególnie cenna dla jej zdrowia i głębokiego nawilżenia jest witamina E. Zatrzymuje wodę w naskórku i pomaga pozbyć się tzw. starczych plam. Najwięcej jest jej w orzechach, migdałach, olejach tłoczonych na zimno i ziarnach słonecznika. Jedz garść nasion dziennie, a olej dodawaj do sałatek i surówek. Nie mniej ważna dla skóry jest witamina A - stymuluje produkcję kolagenu i zapobiega wiotczeniu. Wzmacnia też warstwę rogową, dzięki czemu skóra wolniej traci wodę. 50 g marchwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.
Lniana kuracja
Codziennie jedz siemię lniane, a Twoja skóra będzie nawilżona i sprężysta. Nasiona lnu zawierają bardzo dużo kwasu omega-3, który zapobiega nadmiernej utracie wody przez naskórek. Są też bogate w fitoestrogeny (naturalne hormony), zwiększające gęstość skóry, hamujące utratę kolagenu i opóźniające powstawanie zmarszczek. Spłycają też już istniejące bruzdy. Łyżkę siemienia (najlepiej świeżo zmielonego) dodawaj codziennie do koktajli, sałatek, posypuj nim kanapki lub wymieszaj z wodą i wypij. Wzbogacaj też potrawy olejem lnianym (2 łyżki dziennie).
Uzupełnij magnez
Niedobór tego pierwiastka szkodzi całemu organizmowi, także skórze. Na szczęście łatwo można go uzupełnić.
Magnez zatrzymuje wodę w komórkach skóry i dba o jej nawilżenie. Dzienna dawka dla kobiet to ok. 320 mg (dla mężczyzn - 400 mg). W 100 g nasion dyni jest go aż 540 mg, migdałów - 260 mg, kakao - 420 mg, otrąb pszennych - 490 g, gorzkiej czekolady - 165 mg. Wystarczy więc, że codziennie zjesz garść pestek dyni lub garść migdałów i 5 suszonych fig, aby zapewnić niezbędną ilość. Niedobór uzupełnią też 2 banany, 2 łyżki otrąb pszennych oraz szklanka kakao lub 3 kostki gorzkiej czekolady. Pamiętaj jednak, że magnez najlepiej przyswajamy razem z witaminami z grupy B (zwłaszcza B6 i B1) oraz D. Najlepszym źródłem witamin z grupy B są ziarna zbóż, banany, gruszki, szpinak, orzechy, soja, fasola, drób i ryby. Witaminę D znajdziesz w rybach morskich, żółtkach jaj i grzybach. Komponuj posiłki tak, aby zawierały zarówno magnez, jak i witaminy. Rybę lub drób zjedz np. z soją, pieczarkami i surówką posypaną pestkami dyni oraz łyżeczką otrąb pszennych.
Jedz warzywa
Szczególnie cenna jest papryka, zawiera bowiem dużo witaminy C, bez której skóra wysycha i traci sprężystość. Najwięcej jest jej w żółtej papryce (tyle, co w 16 cytrynach). Zielona i czerwona też są w nią bogate. Już pół papryki wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Taką samą ilość znajdziesz w dwóch liściach jarmużu, trzech różyczkach brokułu, sześciu brukselkach lub garści kiszonej kapusty.
Idź do lekarza
Jeśli dieta i pielęgnacja nie przynoszą poprawy, suchość skóry może być związana z chorobą, np.:
- atopowym zapaleniem skóry - przesuszenie i świąd,
- łuszczycą - zaczerwienienie, łuszczenie się i pękanie naskórka,
- niedoczynnością tarczycy - sucha, ziemista skóra, świąd, Zgłoś się do swojego lekarza i powiedz mu o problemie.