Sześć sposóbów na owady, które niszczą rośliny

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sposóbów na owady, które niszczą rośliny

Pasożyty to istna zmora ogrodników. Jednak gdy się pojawią, nie warto załamywać rąk. Jak widać: są na nie sprawdzone, domowe sposoby. Żródło: Na żywo
Pasożyty to istna zmora ogrodników. Jednak gdy się pojawią, nie warto załamywać rąk. Jak widać: są na nie sprawdzone, domowe sposoby. Żródło: Na żywo123RF/PICSEL
1. Pokrzywa Potnij 1 kg świeżej pokrzywy lub 200 g suszonej i zalej 10 l wody. Gotuj w dużym garnku przez 30 minut. Skrapiaj liście tym wywarem w rozcieńczeniu 1:5. Możesz też namoczyć pokrzywę w wodzie przez 12-24 godziny (lub dłużej) i użyć do oprysków.
1. Pokrzywa Potnij 1 kg świeżej pokrzywy lub 200 g suszonej i zalej 10 l wody. Gotuj w dużym garnku przez 30 minut. Skrapiaj liście tym wywarem w rozcieńczeniu 1:5. Możesz też namoczyć pokrzywę w wodzie przez 12-24 godziny (lub dłużej) i użyć do oprysków. 123RF/PICSEL
2. Soda Rozpuść 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej w 1 l wody i dodaj łyżkę oleju jadalnego. Potem zlej do pojemnika z atomizerem i rozprowadź na roślinach. Przecieraj także liście. Najskuteczniejsza będzie seria 3-4 zabiegów co 2-3 tygodnie.
2. Soda Rozpuść 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej w 1 l wody i dodaj łyżkę oleju jadalnego. Potem zlej do pojemnika z atomizerem i rozprowadź na roślinach. Przecieraj także liście. Najskuteczniejsza będzie seria 3-4 zabiegów co 2-3 tygodnie. 123RF/PICSEL
6. Mniszek lekarski Zmiel 20-30 g korzeni albo 40 g liści mniszka i zalej 1 l wody o temperaturze do 40°C. Po 2 godzinach odcedź. Możesz użyć też ziela skrzypu, bylicy piołun, pędów ziemniaka, aksamitki, szczawiu, liści pomidora, krwawnika i rabarbaru.
6. Mniszek lekarski Zmiel 20-30 g korzeni albo 40 g liści mniszka i zalej 1 l wody o temperaturze do 40°C. Po 2 godzinach odcedź. Możesz użyć też ziela skrzypu, bylicy piołun, pędów ziemniaka, aksamitki, szczawiu, liści pomidora, krwawnika i rabarbaru. 123RF/PICSEL
5. Cebula Pokrój w drobną kostkę dużą cebulę. Zalej 1 l wody i gotuj przez 30 minut. Odstaw do wystudzenia i wlej do butelki z atomizerem.
5. Cebula Pokrój w drobną kostkę dużą cebulę. Zalej 1 l wody i gotuj przez 30 minut. Odstaw do wystudzenia i wlej do butelki z atomizerem. 123RF/PICSEL
4. Ocet Zmieszaj 0,5 szklanki z 1 l wody. Możesz dodać łyżeczkę startego szarego mydła lub kilka kropli płynu do mycia naczyń. Dzięki temu oprysk lepiej przylega i działa dłużej. Polej rośliny obficie nie tylko z góry, ale i od spodu, gdzie owadów jest najwięcej.
4. Ocet Zmieszaj 0,5 szklanki z 1 l wody. Możesz dodać łyżeczkę startego szarego mydła lub kilka kropli płynu do mycia naczyń. Dzięki temu oprysk lepiej przylega i działa dłużej. Polej rośliny obficie nie tylko z góry, ale i od spodu, gdzie owadów jest najwięcej. 123RF/PICSEL
3. Czosnek Rozetrzyj 25 g ząbków czosnku lub je zmiel i zalej 1 l wody. Odstaw na 15 minut, mieszając kilkakrotnie. Odcedź i rozcieńcz wodą (1:1). Stosuj raz w tygodniu. Gdy mszyce są już na roślinach, rób tak codziennie przez kilka dni aż do skutku.
3. Czosnek Rozetrzyj 25 g ząbków czosnku lub je zmiel i zalej 1 l wody. Odstaw na 15 minut, mieszając kilkakrotnie. Odcedź i rozcieńcz wodą (1:1). Stosuj raz w tygodniu. Gdy mszyce są już na roślinach, rób tak codziennie przez kilka dni aż do skutku. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?