Sześć sposobów na trwałe przetwory

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sposobów na trwałe przetwory

2. Zakrętki Najlepiej użyj nowych. Zwróć uwagę na to, aby pasowały do słoików (miały taką samą ilość zaczepów: 4 lub 6). Gdy używasz starych, umyj je, wyparz i wytrzyj do sucha. Rada Tuż przed zamknięciem przetrzyj wnętrza spirytusem.
2. Zakrętki Najlepiej użyj nowych. Zwróć uwagę na to, aby pasowały do słoików (miały taką samą ilość zaczepów: 4 lub 6). Gdy używasz starych, umyj je, wyparz i wytrzyj do sucha. Rada Tuż przed zamknięciem przetrzyj wnętrza spirytusem. 123RF/PICSEL
5. Napełniaj powoli Staraj się, aby gorące przetwory nie chlapnęły na brzegi słoika. Aby tego uniknąć, użyj lejka do przetworów. Napełniaj poniżej (1-1,5 cm) zakrętek. Rada Lejek możesz zrobić sama z plastikowej butelki po wodzie (przetnij ją w poprzek na pół i odetnij wąską szyjkę).
5. Napełniaj powoli Staraj się, aby gorące przetwory nie chlapnęły na brzegi słoika. Aby tego uniknąć, użyj lejka do przetworów. Napełniaj poniżej (1-1,5 cm) zakrętek. Rada Lejek możesz zrobić sama z plastikowej butelki po wodzie (przetnij ją w poprzek na pół i odetnij wąską szyjkę). 123RF/PICSEL
4. Pieczenie Zamiast je smażyć, wstaw garnek z owocami do piekarnika (na 100°C) i trzymaj go tak długo, aż zgęstnieją (ok. 3 godzin). Rada Wystarczy wtedy mieszać tylko kilka razy w ciągu pieczenia. Aby je wyjąć, użyj grubej, kuchennej rękawicy, żeby się nie oparzyć.
4. Pieczenie Zamiast je smażyć, wstaw garnek z owocami do piekarnika (na 100°C) i trzymaj go tak długo, aż zgęstnieją (ok. 3 godzin). Rada Wystarczy wtedy mieszać tylko kilka razy w ciągu pieczenia. Aby je wyjąć, użyj grubej, kuchennej rękawicy, żeby się nie oparzyć. 123RF/PICSEL
3. Smaż ostrożnie Używaj do tego celu płaskiego garnka z grubym dnem i często mieszaj zawartość dużą łyżką, najlepiej drewnianą. Użyteczny jest żeliwny wok, czyli metalowe naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami. Dodaj cukier pod koniec smażenia. Zamiast niego możesz wsypać cukier żelujący lub tzw. pektyny, np. żelfix, agar (8-16 g na 1 kg owoców). Dzięki temu powidła szybciej zgęstnieją. Rada Aby zrobić przetwory niskocukrowe, zastąp cukier naturalnymi środkami słodzącymi (np. stewią, ksylitolem).
3. Smaż ostrożnie Używaj do tego celu płaskiego garnka z grubym dnem i często mieszaj zawartość dużą łyżką, najlepiej drewnianą. Użyteczny jest żeliwny wok, czyli metalowe naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami. Dodaj cukier pod koniec smażenia. Zamiast niego możesz wsypać cukier żelujący lub tzw. pektyny, np. żelfix, agar (8-16 g na 1 kg owoców). Dzięki temu powidła szybciej zgęstnieją. Rada Aby zrobić przetwory niskocukrowe, zastąp cukier naturalnymi środkami słodzącymi (np. stewią, ksylitolem). 123RF/PICSEL
1. Słoiki Wybierz tylko te, które nie są uszkodzone, zrezygnuj z wyszczerbionych. Umyj je i wyparz, np. zanurzając we wrzącej wodzie w dużym garnku. Najlepiej wyjmuj je szczypcami (drewnianymi, metalowymi, pokrytymi silikonem). Rada Możesz wstawić je umyte i suche na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C lub mikrofalówki na dwie minuty (wlej do nich trochę wody).
1. Słoiki Wybierz tylko te, które nie są uszkodzone, zrezygnuj z wyszczerbionych. Umyj je i wyparz, np. zanurzając we wrzącej wodzie w dużym garnku. Najlepiej wyjmuj je szczypcami (drewnianymi, metalowymi, pokrytymi silikonem). Rada Możesz wstawić je umyte i suche na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C lub mikrofalówki na dwie minuty (wlej do nich trochę wody). 123RF/PICSEL
6. Jak pasteryzować? Jak najkrócej, aby przetwory nie traciły wartości (mały słoik - 10 minut). Gdy robisz to w garnku z wodą, na dno połóż ścierkę, aby szkło nie pękło. Zalej do 2-3 cm poniżej nakrętki. Rada Możesz pasteryzować na sucho w piekarniku lub napełnij słoiki gorącymi powidłami i ustaw do góry dnem na 15 minut. Źródło: Na Żywo
6. Jak pasteryzować? Jak najkrócej, aby przetwory nie traciły wartości (mały słoik - 10 minut). Gdy robisz to w garnku z wodą, na dno połóż ścierkę, aby szkło nie pękło. Zalej do 2-3 cm poniżej nakrętki. Rada Możesz pasteryzować na sucho w piekarniku lub napełnij słoiki gorącymi powidłami i ustaw do góry dnem na 15 minut. Źródło: Na Żywo123RF/PICSEL
Zabierz się do robienia soków, kompotów, dżemów i powideł od razu po zerwaniu owoców i warzyw, kiedy są jeszcze świeże.
Zabierz się do robienia soków, kompotów, dżemów i powideł od razu po zerwaniu owoców i warzyw, kiedy są jeszcze świeże.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?