Trzy triki na krojenie
Niektóre produkty po prostu "źle się kroją". Jak sobie to ułatwić?
1. Arbuza pokrój w szachownicę
Połóż na blacie ćwiartkę arbuza (z łupą). Ostrym nożem pokrój miąższ w szachownicę. Wygnij łupę, a arbuzowe ko- steczki same wpadną do przygotowanej przez ciebie miseczki.
2. Pomidorki koktajlowe rozkrój jednym cięciem
Umieść je pomiędzy dwiema plastikowymi deseczkami do krojenia. Lekko dociśnij górną deseczkę, pomiędzy obie deseczki wsuń ostry, długi nóż i jednym zdecydowanym ruchem przetnij wszystkie pomidorki na pół.
3. Biszkopt przekrój nitką dentystyczną
Wyznacz połowę wysokości biszkoptu i za pomocą wykałaczek zaznacz ją na całym obwodzie. Owiń biszkopt kawałkiem bezsmakowej nitki dentystycznej. Napręż nić i skrzyżuj jej końce, powoli przecinając ciasto na dwa blaty.
Zobacz także: