Trzy triki na krojenie

​Niektóre produkty po prostu "źle się kroją". Jak sobie to ułatwić?

Odpowiednia technika może nam bardzo ułatwić zadanie
Odpowiednia technika może nam bardzo ułatwić zadanie123RF/PICSEL

1. Arbuza pokrój w szachownicę

Połóż na blacie ćwiartkę arbuza (z łupą). Ostrym nożem pokrój miąższ w szachownicę. Wygnij łupę, a arbuzowe ko- steczki same wpadną do przygotowanej przez ciebie miseczki.

2. Pomidorki koktajlowe rozkrój jednym cięciem

Umieść je pomiędzy dwiema plastikowymi deseczkami do krojenia. Lekko dociśnij górną deseczkę, pomiędzy obie deseczki wsuń ostry, długi nóż i jednym zdecydowanym ruchem przetnij wszystkie pomidorki na pół.

3. Biszkopt przekrój nitką dentystyczną 

Wyznacz połowę wysokości biszkoptu i za pomocą wykałaczek zaznacz ją na całym obwodzie. Owiń biszkopt kawałkiem bezsmakowej nitki dentystycznej. Napręż nić i skrzyżuj jej końce, powoli przecinając ciasto na dwa blaty.

Zobacz także:

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas