W czym i jak przechowywać przetwory
Nie tylko przepis na nie jest ważny, ale też i to, jak prezentują się w kuchni!
Tylko słoje i weki
Przetwory przechowujmy tylko w szklanych, dobrze wyparzonych pojemnikach. Mogą to być weki z gumkami albo wygodne słoje z zamknięciem twist-off. Jeśli szkło jest przezroczyste, przetwory trzymamy w zamkniętej szafce, ponieważ dostęp do światła powoduje utratę wartości spożywczych. Jeśli mamy pojemniki z ciemnego szkła, możemy potraktować je jako ozdoby kuchni i zostawić na wierzchu.
Kapturki
Zadbajmy o to, by przetwory kusiły apetycznym wyglądem. Wytnijmy z materiału koła o średnicy o pół centymetra większej, od średnicy nakrętek na słoiki. Nałóżmy na wierzch zakręconego słoika. Obwiązane kolorową tasiemką lub sznureczkiem, będą się ładnie prezentowały. Zamiast materiału, możemy użyć szarego papieru pakowego lub kolorowej folii.
Etykiety
Ładnym elementem ozdobnym będą etykiety. Wycinamy je z białego papieru. Opisujemy zawartość długopisem lub flamastrem. Pamiętajmy, by pojawiła się też data powstania przetworów. Przyklejamy zwykłym klejem biurowym, żeby łatwo było je później zmyć. Wokół etykiety naklejamy kolorową tasiemkę.
Tęczowe oplotki
Słoiki ładnie będą wyglądały, gdy do 1/3 wysokości owiniemy je kolorowymi nićmi. By ozdoba się nie zsuwała, powierzchnię pokryjmy wcześniej cienką warstwą kleju biurowego. Zamiast wełny, możemy użyć szerokiej taśmy koronkowej. Przewiążmy ją sznurkiem.