Z rulonikami z szynki

Na świąteczne śniadanie.

Z rulonikami z szynki
Z rulonikami z szynki123RF/PICSEL

1. Mieszankę sałat umyj i osusz. Wyłóż do płaskiej salaterki. Wymieszaj oliwę z octem, musztardą i śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej nią sałatę.

2. Ugotuj jaja na twardo. Obierz, wystudź i przekrój na połówki. Odcedzoną kukurydzę dodaj do sałaty. Umyj rzodkiewki i posiekaj w plasterki. Pokrój ogórki konserwowe. Dodaj do sałaty.

3. Szynkę podziel na plasterki. Na każdym ułóż krążek cebuli i plasterek ogórka. Zawiń i zepnij drewnianym patyczkiem.

4. Sałatę wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Wierzch udekoruj połówkami jajek. Wokół salaterki ułóż ruloniki z szynki.

5. Serwuj z ciepłymi grzankami lub chlebem maczanym w oliwie. Podaj ją na osobnym talerzyku.

Zobacz także:

Rafał Królikowski o „Ludziach inteligentnych”Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas