Z rulonikami z szynki
Na świąteczne śniadanie.
1. Mieszankę sałat umyj i osusz. Wyłóż do płaskiej salaterki. Wymieszaj oliwę z octem, musztardą i śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej nią sałatę.
2. Ugotuj jaja na twardo. Obierz, wystudź i przekrój na połówki. Odcedzoną kukurydzę dodaj do sałaty. Umyj rzodkiewki i posiekaj w plasterki. Pokrój ogórki konserwowe. Dodaj do sałaty.
3. Szynkę podziel na plasterki. Na każdym ułóż krążek cebuli i plasterek ogórka. Zawiń i zepnij drewnianym patyczkiem.
4. Sałatę wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Wierzch udekoruj połówkami jajek. Wokół salaterki ułóż ruloniki z szynki.
5. Serwuj z ciepłymi grzankami lub chlebem maczanym w oliwie. Podaj ją na osobnym talerzyku.
Zobacz także: