Zanim ruszysz na grzybobranie
Jeśli pogoda dopisuje, sezon na nie trwa do końca jesieni. Jednak zbieranie grzybów to czasami trudna sztuka.
Podstawowa zasada każdego grzybiarza: do koszyka wrzucaj tylko okazy, co do których masz pewność, że są jadalne! Atlas grzybów z pewnością będzie pomocny, ale gdy nie masz doświadczenia, na wyprawy chodź tylko w towarzystwie wieloletniego poszukiwacza.
Grzybobranie
Nie zbieraj grzybów młodych i niewyrośniętych, bo wtedy łatwiej pomylić okaz jadalny z trującym. Nie chowaj grzybów w jadalnych gatunkach wytwarzają się substancje szkodliwe dla zdrowia.
Nie niszcz grzybów niejadalnych i trujących, ponieważ stanowią ważną część leśnego ekosystemu.
Nie zbieraj grzybów w parkach, bo to grozi nabawieniem się chorób odzwierzęcych. Dla własnego bezpieczeństwa przynoś z lasu tylko okazy, które na spodniej części kapelusza mają warstwę rurek przypominającą gąbkę. Wśród nich nie ma grzybów śmiertelnie trujących. Są tylko takie, które mogą wywołać sensacje żołądkowe.
Przyrządzanie
Nie jedz surowych grzybów i nie oceniaj ich na podstawie smaku. To nieprawda, że wszystkie groźne okazy mają gorzki smak. Śmiertelnie trujący muchomor zielonawy (sromotnikowy) jest łagodny i słodki w smaku.
Nie częstuj nimi dzieci, matek karmiących czy seniorów - są zbyt ciężkostrawne. Grzyby po przyniesieniu do domu wymagają natychmiastowej obróbki. Inaczej szybko rozwinie się w nich pleśń!
Wycinać czy wykręcać?
Wieloletni grzybiarze z pewnością zakrzykną - wykręcać! Ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej części może uszkodzić grzybnię i utrudnić rozpoznanie charakterystycznych cech danego okazu. To ważne, jeśli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny.
Pamiętaj!
W razie zatrucia - nie pij lub nie podawaj poszkodowanemu mleka, alkoholu czy wody. Płyny powodują szybsze przenikanie toksyn do krwiobiegu.