Żeby nabiał się nie zepsuł

Dzięki tym sposobom produkty dłużej zachowają świeżość.

Jaja w lodówce ułóż ostrym końcem do dołu – będą dłużej świeże
Jaja w lodówce ułóż ostrym końcem do dołu – będą dłużej świeże123RF/PICSEL

Mleko: pasteryzowane przechowuj w lodówce kilka dni, najlepiej w szklanej butelce lub słoiku; UHT - przed otwarciem można przechowywać nawet pół roku poza lodówką, ale w temp. nie wyższej niż 25 stopni Celsjusza, po otwarciu - najwyżej dwa dni w lodówce.

Jogurt i śmietanę trzymaj tylko w lodówce. Śmietanę 30 i 36 proc. można zamrozić.

Ser żółty najlepiej przechowywać w temp. 8-15 stopni. Najlepiej owinąć go pergaminem i trzymać na środkowej półce w lodówce. Nie wkładaj go to torebki foliowej, bo nie będzie mógł "oddychać" i zapleśnieje.

Biały trzymaj w zamykanym pojemniku. Spożyj w ciągu 48 godzin od otwarcia fabrycznego opakowania.

Jaja trzeba zjeść w ciągu maksymalnie miesiąca - od daty zniesienia, a nie zapakowania! W lodówce ułóż je ostrym końcem do dołu - będą dłużej świeże.

Masło można trzymać do 3 dni poza lodówką w osolonej wodzie, co dzień zmienianej. Można je też zamrozić.

Zobacz także:

Nieznane piękno Puszczy BiałowieskiejStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas