Reklama

Kuchenny niezbędnik

Codziennie przygotowujemy proste i łatwe przekąski. Oto 16 porad do zastosowania w kuchni.

1. Podstawą do przygotowania kanapek jest pieczywo: świeże do kanapek popularnych i lekko czerstwe do kanapek dekoracyjnych (pieczywo lekko czerstwe nie deformuje się przy krojeniu).

2. Kanapki dekoracyjne sporządza się z długich bułek barowych lub pieczywa razowego, okrojonych ze skórki ostrym nożem.

3. Kanapki dekoracyjne smaruje się cienką warstwą masła i nakłada elementy pokrajanych wędlin, sera, jaj lub smaruje różnymi pastami. Do kanapek smarowanych pastami nie używa się dodatkowo masła.

4. Grzanki sporządza się z białej czerstwej bułki.

Reklama

5. Jeśli zachodzi konieczność wcześniejszego przygotowania kanapek, należy je przykryć lekko zwilżonym muślinem lub papierem pergaminowym albo folią aluminiową, aby w ten sposób zabezpieczyć je przed wysychaniem.

6. Zimne mięso należy podawać w plastrach cieńszych niż mięso gorące, wyjątek stanowią pasztety.

7. Do sporządzenia przystawek z mięsa surowego używa się tylko wołowiny i koniny.

8. Suche bułki odzyskają świeżość, jeśli zawiniemy je na godzinę w wilgotną ściereczkę, a potem ułożymy (bez ściereczki) na blasze i wsuniemy na parę minut do gorącego piekarnika.

9. Mleko nie wykipi, jeśli na dno garnka włożymy fajansowy spodek. Inny sposób to posmarowanie ścian garnka masłem 5 cm ponad powierzchnię mleka.

10. Słodka śmietana nie zmieni smaku i nie skwaśnieje, jeżeli będziemy ją trzymać w lodówce, w szklanym słoiku wstawionym do miseczki z mocno osoloną, codziennie zmienianą wodą.

11. Śmietana najlepiej ubije się, jeśli przez kilka godzin stała w lodówce.

12. Gdy ser podczas krojenia kruszy się, oznacza to, że został sporządzony z mleka odciąganego.

13. Ser biały można dłużej przechowywać, jeśli zawiniemy go w płótno lub gazę zmoczoną w słonej wodzie. Należy trzymać go w miejscu suchym i przewiewnym. Szmatkę co 3 dni trzeba zmoczyć na nowo, a ser oskrobać.

14. Kwaśny twaróg można odkwasić, zanurzając go w misce z czystą wodą na okres od 15 minut do godziny. Ser w trakcie moczenia powinien być owinięty w papier pergaminowy.

15. Bardzo wysuszonemu kawałkowi sera żółtego można przywrócić świeżość, jeżeli na parę godzin zanurzymy go w mleku.

16. Ser żółty, który bardzo podsechł można drobno zetrzeć na tarce i włożyć (umieszczony w szczelnym pojemniku lub torebce foliowej) do lodówki - przyda się do makaronu, zapiekanki lub pizzy.

Więcej porad:

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?

Kulinarne sposoby na jesienną depresję

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: rady | kuchnia | gospodynie domowe | jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy