Sałatka ze śledzia

Szukasz pomysłu na szybką przystawkę? Śledź sprawdzi się idealnie. Ta ryba obniża cholesterol. Polecana jest także osobom chorym na serce.

123RF/PICSEL

Sałatka ze śledzia

Obrane i umyte marchewki kroimy w kostkę. Przekładamy do wrzącej wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 

Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i wrzucamy kilka pokrojonych w talarki obranych cebul (cebula ma się zaparzyć, ale nie gotować). 

Doprawiamy cukrem i octem, kierując się własnym smakiem - marynata ma być aromatyczna, słodka i kwaśna. Na koniec dodajemy trzy  łyżki oleju, mieszamy i studzimy.
Składniki

    kilogram solonych filetów ze śledzia
    2 jabłka Jonagold
    kwaśna, gęsta śmietana 18 proc.
    cynamon

Składniki na marynatę

    woda
    2–3 marchewki
    kilka główek cebuli
    kilka liści laurowych
    ziele angielskie
    cukier, ocet, olej
Śledzie płuczemy, a jeśli są bardzo słone, zostawiamy na kilka minut w wodzie, osączamy i zalewamy marynatą. 

Szczelnie przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu lub w lodówce na minimum 3 dni. 

Obrane jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w kostkę. Śledzie osączamy z marynaty, kroimy na kawałki, układamy na półmisku i oprószamy cynamonem. 

Posypujemy jabłkami, a na wierzch wykładamy śmietanę.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas