Wygoda w kuchni

Nawet gdy gotowanie sprawia przyjemność, długie stanie w kuchni może prządnie zmęczyć. Podpowiadamy, jak ułatwić sobie niektóre czynności, aby zyskać więcej czasu dla siebie i bliskich.

123RF/PICSEL

Wygoda w kuchni

Usuń zapach cukrem

Mieliłaś w młynku do kawy aromatyczne przyprawy, np. goździki, i nie możesz pozbyć się zapachu z urządzenia? Nie martw się. Jest na to prosty i skuteczny sposób. Wsyp do młynka ćwierć szklanki grubego cukru i zmiel na puder. Zniknie nie tylko niechciany zapach, ale i osad ze ścianek. Potem wystarczy wysypać zawartość  i dokładnie wytrzeć wnętrze urządzenia papierowym ręcznikiem. Cukru, który stał się pudrem, nie musisz wyrzucać. Wykorzystaj go do pieczenia kruchych ciasteczek. Doda im smaku i aromatu.

Źródło: Rewia
Zasyp ryżem

Niedojrzałe owoce, np. zielone banany, twarde gruszki, awokado lub mango prędzej będą nadawały się do jedzenia, gdy włożysz je do miski i na dwa dni zasypiesz ryżem. Uwaga! Nie wyrzucaj ryżu, w którym dojrzewały owoce. Opłucz go na sicie i wykorzystaj do obiadu, risotto lub  zapiekanki. Twarde, zielone owoce dojrzeją również zawinięte w kilka warstw gazety. Trwa to jednak znacznie dłużej, bo około 4–5 dni.
Oczyść cebulą

Nie musisz skrobać rusztu po grillowaniu. Bardzo łatwo oczyścisz go cebulą. Przekrój ją na pół, nabij na widelec i pocieraj jeszcze ciepłe (ale oczywiście nie gorące) pręty rusztu. Kiedy resztki jedzenia już się odkleją, wytrzyj pręty szmatką lub papierowym ręcznikiem. Cebula pomoże ci także pozbyć się przypalonych potraw z rusztu piekarnika. Oczyści także dno patelni lub rondla z przypalonych resztek.
Otwórz bez wysiłku

Aby odkręcić słoik i nie nadwerężyć nadgarstka, puknij energicznie, ale nie za mocno, krawędzią wieczka o blat stołu. To sprawi, że powietrze dostanie się pod pokrywkę i odkręcisz ją bez trudu. Innym  sposobem jest zanurzenie w gorącej wodzie (60–70°C) odwróconego do góry dnem słoika  (do 1/3 wysokości). Pod wpływem ciepła metal pokrywki nieco się rozszerzy i gwint puści.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas