Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy włoskie

Najsmaczniejsze są właśnie teraz, jesienią, kiedy można jeszcze obrać je z żółtawej skórki. Smak to jednak tylko jedna z wielu zalet orzechów włoskich. Przeczytaj, a potem jedz na zdrowie.

article cover
123RF/PICSEL

Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy włoskie

Na koniec tej wyliczanki zalet mamy też jedną, mniej optymistyczną informację. Orzechy włoskie należą do najbardziej kalorycznych przekąsek: 100 gram tego przysmaku to ponad 600 kcal. Ci, którzy dbają o linię,  nie powinni więc przesadzać z ich spożywaniem.
Po orzechy włoskie powinni sięgnąć nie tylko dbający o odporność, ale również osoby cierpiące na choroby serca. W tych maleństwach znajduje się bowiem L-arginina, substancja wpływająca na rozszerzanie naczyń wieńcowych.
Kto czytał w szkole „Trylogię” ten pewnie pamięta, że pan Zagłoba zalecał codzienne spożywanie orzechów w celu podniesienia sprawności umysłowej. Według jego koncepcji, z orzechów do głowy miało przedostawać się cudotwórcze „oleum”. W tej koncepcji było ziarno prawdy – orzechy, dzięki dużej zawartości fosforu, rzeczywiście usprawniają pracę mózgu.
Nie lubisz ryb, ale wiesz, że powinny być składnikiem zdrowej diety? Spokojnie. W pewnym stopniu możesz zastąpić je włoskimi orzechami. Zawierają one bowiem kwasy omega -3 i to w bardzo dużej dawce. By pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 wystarczy zjeść trzy orzechy włoskie każdego dnia.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas