Nie tylko cytryna, czyli alternatywne dodatki do herbaty

Kto z nas nie lubi napić się w jesienny wieczór gorącej herbaty z cytryną? To idealny sposób na to, aby się rozgrzać. Jeżeli jednak znudził ci się już ten popularny napar, koniecznie sięgnij po dodatek, który nieco zmieni jego smak.

article cover
123RF/PICSEL

Nie tylko cytryna, czyli alternatywne dodatki do herbaty

Limonka to świetna alternatywa dla cytryny. Jeżeli więc wolisz tradycyjną herbatę, warto stosować je wymiennie, bo obie są kwaśne i zawierają dużo witaminy C. 

Limonka ma jej nawet więcej, więc można od czasu do czasu pokusić się o zakup tego owocu!
Herbata z mlekiem w Polsce nie jest popularna, ale w Wielkiej Brytanii wprost za nią przepadają! 

Być może warto jej spróbować. "Bawarka" z pewnością nie jest dla każdego, ale może się okazać, że pokochasz jej delikatny smak.
Herbata z miodem doskonale sprawdzi się przy przeziębieniu. Można dodać do niej odrobinę cytryny lub imbiru. Jednak diabetycy oraz osoby, które walczą z nadwagą, powinny go unikać.
Chińscy medycy uważają, że jagody goi mają dobry wpływ na nasze zdrowie, a niektórzy sądzą nawet, że mogą przyczyniać się do wydłużenia i poprawy jakości życia. 

Nic dziwnego, w końcu są źródłem wielu składników odżywczych. Zawierają m.in. żelazo, cynk, wapń, fosfor i selen, więc warto jest dodawać je do herbaty. Smakują obłędnie. Mogą kojarzyć się z żurawiną, ale nie są tak słodkie.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas