Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

Jesienią nasza odporność spada, tracimy energię i jesteśmy bardziej zmęczeni. Dlatego warto wzmacniać układ odpornościowy, aby uchronić się przed chorobami. Najlepiej rozpocząć od naturalnych sposobów.

article cover
123RF/PICSEL

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

Warzywa 

W jesiennej diecie nie powinno zabraknąć warzyw. Są w końcu źródłem licznych składników mineralnych oraz witamin. Najcenniejsza dla układu odpornościowego są witamina C i beta karoten. Które warzywa zawierają najwięcej niezbędnych substancji? 

Witaminy C dostarczy natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka oraz brokuły. Natomiast beta-karotenu szukajcie w marchewce, jarmużu, szpinaku, szczawiu oraz szczypiorku.
Kiszonki

Podczas poddawania żywności procesowi fermentacji wytwarzają się bakterie, które niezwykle korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Wszystko dzięki cukrom prostym, rozkładających się podczas kiszenia do kwasu mlekowego. Ten zaś stwarza idealne warunki do rozwoju wspomnianych bakterii. 

Podczas fermentacji wytwarza się również witamina C, która jest niezbędna do budowania odporności.
Ryby - źródło witaminy D3

Witamina D3 pełni istotną funkcję w budowaniu odporności. Jej niedobór może być tragiczny w skutkach, ponieważ wiąże się z rozwojem chorób nowotworowych oraz schorzeń autoimmulogicznych. Dlatego ważne jest, aby dostarczać ją do organizmu w odpowiednich ilościach.

W jaki sposób uzupełnić niedobór? Najlepszym sposobem jest wystawienie się na promieniowanie słoneczne. Wówczas organizm poprzez syntezę skórną wytwarza witaminę sam. Niestety okres, w którym możemy naświetlać się słońcem, nie jest długi, bo trwa od kwietnia do września. Co więcej, przez zmianę stylu życia i częstsze przebywanie w pomieszczeniach zamkniętych znacznie ograniczamy możliwość wytwarzania w naszych ciałach witaminy D. 

W takiej sytuacji pomocne będą pokarmy, które zawierają spore ilości witaminy D. Jednym z nich są ryby, a przede wszystkim śledź, łosoś oraz sardynka.
Cebula i czosnek

Cebula i czosnek zaliczane są do warzyw cebulowych. Są cennym źródłem witamin A,C,E oraz tych z grupy B. Poza tym dostarczają organizmowi składników mineralnych: siarki, selenu, magnezu i żelaza. Oba warzywa wykazują również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Powinny więc znaleźć się w naszej jesiennej diecie!
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas