5 powodów, dla których warto jeść paprykę

article cover
123RF/PICSEL

5 powodów, dla których warto jeść paprykę

Papryka to warzywo idealne dla tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę. Po pierwsze jest niskokaloryczna (100g papryki to tylko 32 kcal), a po drugie zawiera sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit i przemianę materii.
Papryka to warzywo idealne dla tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę. Po pierwsze jest niskokaloryczna (100g papryki to tylko 32 kcal), a po drugie zawiera sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit i przemianę materii. 123RF/PICSEL
Po paprykę warto sięgnąć u progu jesieni, ponieważ jej regularne spożywanie pomaga w budowaniu odporności. Wszystko dzięki zawartej w tym warzywie witaminie C.
Po paprykę warto sięgnąć u progu jesieni, ponieważ jej regularne spożywanie pomaga w budowaniu odporności. Wszystko dzięki zawartej w tym warzywie witaminie C.123RF/PICSEL
Część naukowców twierdzi, że spożywanie papryki może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona. Podobne działanie mają tez inne warzywa psiankowate, do których należą m.in: pomidory, ziemniaki i bakłażany.
Część naukowców twierdzi, że spożywanie papryki może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona. Podobne działanie mają tez inne warzywa psiankowate, do których należą m.in: pomidory, ziemniaki i bakłażany. 123RF/PICSEL
Regularne jedzenie papryki obniża też poziom złego cholesterolu i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Może się również przyczyniać do redukcji niedoboru żelaza.
Regularne jedzenie papryki obniża też poziom złego cholesterolu i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Może się również przyczyniać do redukcji niedoboru żelaza. 123RF/PICSEL
Co ciekawe, znaczenie ma to, jakiego koloru paprykę spożywamy. Nie chodzi jednak o to, że jedna z odmian jest zdrowsza niż pozostałe. Po prostu, każda z nich wpływa pozytywnie na co innego. Czerwona papryka poprawia kondycję skóry i włosów. Żółta obfituje w kwas foliowy. Zielona jest skarbnicą kwasu foliowego.
Co ciekawe, znaczenie ma to, jakiego koloru paprykę spożywamy. Nie chodzi jednak o to, że jedna z odmian jest zdrowsza niż pozostałe. Po prostu, każda z nich wpływa pozytywnie na co innego. Czerwona papryka poprawia kondycję skóry i włosów. Żółta obfituje w kwas foliowy. Zielona jest skarbnicą kwasu foliowego. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?