7-dniowy plan diety odchudzającej

Aktualizacja

Uważasz, że się nie objadasz, a mimo to masz kłopoty z nadwagą? Zastosuj naszą dietę. Efekty przyjdą już po tygodniu!

Ogranicz do minimum spożywanie śmietany, majonezu, sosów, dressingów
Ogranicz do minimum spożywanie śmietany, majonezu, sosów, dressingówpoboczem.pl
Ogranicz do minimum spożywanie śmietany, majonezu, sosów, dressingów
 Getty Images/Flash Press Media

Osoby, które mają dużo spraw na głowie, jadają nieregularnie, często zapominają o śniadaniu, w ciągu dnia jedzą cokolwiek, a wieczorem zasiadają do pożywnej kolacji. Usprawiedliwiamy się brakiem czasu na normalne posiłki, nawet porą roku, bo... zimą trzeba jeść więcej. O zrzuceniu wagi zaczynamy myśleć dopiero, gdy przymierzamy wiosenne ubrania i okazuje się, że są ciasne...

Co zrobić, by szybko i na trwałe schudnąć, a równocześnie dobrze się czuć? Przygotowaliśmy skuteczną dietę dla osób aktywnych. Dostarcza ona wszystkich ważnych składników odżywczych i sprawia, że chudniemy około 1 kg tygodniowo. Można przestawiać dni z jadłospisu. Dietę stosuj do osiągnięcia oczekiwanej wagi. Potem możesz nawet zwiększać porcje.

5 codziennych zasad

Poniedziałek

Śniadanie:2 kromki chleba razowego z niskosłodzonym dżemem (np. malinowym), banan, kefir.
II śniadanie:10 dag serka chudego, kilka rzodkiewek, jabłko lub kiwi.
Obiad:Talerz zupy pomidorowej (ugotowanej na włoszczyźnie, zabielonej mlekiem), 2 łyżki makaronu; 10 dag dorsza z rusztu, 3 ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka.
Podwieczorek:Szklanka soku z pomarańczy.
Kolacja:Ryż (1 mała torebka) zapiekany z warzywami i serem żółtym light.

Wtorek

Śniadanie:płatki kukurydziane (3 łyżki), jogurt naturalny (małe opakowanie), pomarańcza.
II śniadanie:1 kromka chleba chrupkiego, plaster szynki z drobiu, 1/2 papryki.
Obiad:Talerz zupy pieczarkowej na włoszczyźnie, z ryżem (1/2 torebki); pierś z kurczaka smażona bez panierki (1/3 dużej), surówka polana jogurtem.
Podwieczorek:Szklanka kefiru, kiwi.
Kolacja:Sałatka grecka z serem feta (2 pomidory, sałata, ogórek, 10 oliwek, plaster fety, jogurt).

Środa

Śniadanie:2 kromki pumpernikla, ziarnisty serek twarogowy (1/2 opakowania), pomidor, szklanka mleka.
II śniadanie:Sałatka owocowa z: 1/2 banana, kiwi, brzoskwini lub jabłka.
Obiad:Talerz zupy jarzynowej z marchwi, fasolki szparagowej, brukselki, kalafiora i innych jarzyn; 10 dag polędwicy z rusztu, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 1/4 dużego brokuła z wody.
Podwieczorek:Jogurt naturalny, jabłko.
Kolacja:2 kromki razowca z 10 dag sałatki śledziowej (bez majonezu).

Czwartek

Śniadanie:1 grahamka z twarogiem (10-15 dag) z ziołami, szklanka kawy z mlekiem.
II śniadanie:1 opakowanie kefiru z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut.
Obiad:15-20 dag dorsza lub łososia upieczonego w folii z przyprawami i 1 łyżką oleju, do tego makaron razowy i duszony szpinak.
Podwieczorek:1/2 szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi, mandarynka.
Kolacja:Gotowane brokuły (5-6 różyczek), 2 kromki razowca posmarowanego cienko masłem, herbata. ograniczeń.

Piątek

Śniadanie:2 kromki grahama: jedna z niskosłodzonym dżemem, druga z polędwicą z indyka.
II śniadanie:4 łyżki czubate sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidora i oliwy.
Obiad:Talerz barszczu czerwonego czystego z ziemniakami;2 małe gołąbki z mięsa z indyka i ryżu, 2 ziemniaki z wody.
Podwieczorek:1 kromka pieczywa chrupkiego, 3 łyżki serka ziarnistego, szczypior.
Kolacja:2 ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, pomidor.

Sobota

Śniadanie:2 kromki razowca z szynką drobiową, kilka rzodkiewek.
II śniadanie: 10 dag jogurtu owocowego z 2 łyżkami otrąb, 2 mandarynki.
Obiad: Talerz ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i odrobiną mleka; 10-15 dag indyka pieczonego, surówka z kapusty kiszonej, papryki i cząstek pomarańczy.
Podwieczorek: 2 jabłka lub 1/2 grejpfruta.
Kolacja: 1 kromka grahama z wędzoną rybą (10 dag), kiszony ogórek.

Niedziela

Śniadanie: Omlet z 2 jajek, 1 łyżki mąki i mleka, do tego surówka z pomidora i ogórka, kubek kakao.
II śniadanie:2 kiwi lub 2 mandarynki, kawa z mlekiem lub bawarka.
Obiad: Ryż (mała torebka) zapieczony ze szpinakiem, posypany rodzynkami i orzechami, polany jogurtem (szpinak można zastąpić jabłkiem).
Podwieczorek: 2 kromki razowca, serek wiejski (1 małe opakowanie), szczypior, szklanka soku pomarańczowego.
Kolacja: Sałatka z 1 pomidora, 2 plastrów szynki, kulki mozzarelli i sałaty.

Dodatkowe wskazówki
• W ciągu tygodnia nie jedz więcej niż 2 jajka.
• Możesz smarować pieczywo masłem, ale bardzo cienko.
• Ogranicz do minimum spożywanie śmietany, majonezu, sosów, dressingów itp.
• Wyeliminuj z diety napoje gazowane i słodzone. Soki owocowe pij w ograniczonych ilościach (maksymalnie 2 szklanki dziennie).
• Nie przejadaj się, jedz tylko do momentu, gdy odczujesz sytość.
• Ostatni posiłek spożywaj co najmniej dwie godziny przed snem.
• Postaraj się zachować 12-godzinną przerwę w jedzeniu między kolacją a śniadaniem następnego dnia.
• Nie wychodź na zakupy głodna.
• Nie jedz na stojąco, chodząc, oglądając telewizję. Jedz posiłki wyłącznie siedząc przy stole.
• W czasie stosowania diety odchudzającej unikaj alkoholu. Dozwolone są najwyżej 2 lampki wytrawnego wina w ciągu tygodnia.

Konsultacja specjalisty: Katarzyna Okręglicka, dietetyk.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas