​Agawa? Ostrożnie z tą rośliną

Odżywczy i nietuczący zamiennik cukru?

W gotowych syropach z agawy jest fruktoza
W gotowych syropach z agawy jest fruktoza123RF/PICSEL

Choć pojawia się w internetowych przepisach na "zdrowe i niekaloryczne dania", dietetycy wcale go nie polecają. Jak się bowiem okazuje, jego właściwości są bardzo zbliżone do białego cukru.

Po pierwsze - w składzie syropu z agawy jest przede wszystkim fruktoza, czyli niezdrowy cukier prosty. Co więcej, właśnie ten rodzaj cukru często powoduje objawy nietolerancji pokarmowej.

Po drugie - w zależności od rodzaju i ceny syropu - jego indeks glikemiczny może się wahać i wynosić nawet 90, co sprzyja odkładaniu się tłuszczu.

Ty jesteś pan i władcamateriały prasowe
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas