Bób już jest! Komu zalecany jest najbardziej?

Warzywo to jest naturalnym źródłem lewodopy, substancji, która w organizmie przekształca się w dopaminę. To jej niedobór mają chorzy na parkinsona.

123RF/PICSEL

Bób już jest! Komu zalecany jest najbardziej?

Nasz przepis na bób

​Składniki:

1/4 kg młodego bobu
4 ziemniaki
pół pęczka rzodkiewek
2 ząbki czosnku
natka pietruszki lub koperek,
łyżeczka tymianku
2 łyżki oliwy
łyżka ostrej musztardy,
2 łyżki soku z cytryny D sól do smaku.

Przygotowanie:

Bób gotuj 20 minut. Aby nie powodował wzdęć, możesz namoczyć go na godzinę przed gotowaniem. Ziarna wyłuskaj z łupin. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w plastry. Rzodkiewkę umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek zmiażdż. Składniki wrzuć do miski, posól i wymieszaj z tymiankiem. Przygotuj sos winegret: do oliwy dodaj musztardę, sól i sok z cytryny. Sałatkę posyp posiekaną natką lub koperkiem. Polej sosem i odstaw na 15 minut, aby się przegryzła.
Dopamina odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni i koordynację ruchową. Gdy zaczyna jej brakować w organizmie, pojawia się drżenie mięśni i pogorszenie sprawności ruchowej. Są to objawy charakterystyczne dla choroby Parkinsona.
Ale uwaga! Nadmiar bobu w diecie też nie jest zdrowy. Może zwiększyć stężenie we krwi leków przyjmowanych na Parkinsona. Dlatego najlepiej jeść go 2-3 razy w tygodniu (2 łyżki ziaren każdorazowo), godzinę po przyjęciu leków lub godzinę przed ich zażyciem.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas