Chcesz obniżyć cholesterol? Jedz czekoladę

​Jeśli należysz do jej wielbicielek, mamy dla ciebie dobrą wiadomość - prozdrowotne działanie ziaren kakaowca zostało udowodnione naukowo. Zawierają one flawonole, czyli substancje należące do grupy antyoksydantów

Aby było zdrowo, należy sięgać po gorzką, a nie mleczną czekoladę
Aby było zdrowo, należy sięgać po gorzką, a nie mleczną czekoladę123RF/PICSEL

Im ciemniejsza, tym zdrowsza 

Flawonole mają zdolność poprawiania tzw. profilu lipidowego, czyli obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, a podwyższają ilość cholesterolu HDL, który ma dobry wpływ na organizm. Korzystnie wpływają też na wygląd skóry. Na dodatek czekolada poprawia nastrój i zwiększa zdolność koncentracji.

Warunek jest jeden - tabliczka musi zawierać minimum 60-70 proc. masy kakaowej.

Ile czekolady zjadać 

Nie należy przesadzać z ilością. Wystarczy jeść 2-3 razy w tygodniu po 3-4 kostki dobrej gorzkiej czekolady bez żadnych dodatków.

Zobacz także:

Kurdej-Szatan: Znam swoją wartośćStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas