Chcesz obniżyć cholesterol? Jedz czekoladę
Jeśli należysz do jej wielbicielek, mamy dla ciebie dobrą wiadomość - prozdrowotne działanie ziaren kakaowca zostało udowodnione naukowo. Zawierają one flawonole, czyli substancje należące do grupy antyoksydantów

Im ciemniejsza, tym zdrowsza
Flawonole mają zdolność poprawiania tzw. profilu lipidowego, czyli obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, a podwyższają ilość cholesterolu HDL, który ma dobry wpływ na organizm. Korzystnie wpływają też na wygląd skóry. Na dodatek czekolada poprawia nastrój i zwiększa zdolność koncentracji.
Warunek jest jeden - tabliczka musi zawierać minimum 60-70 proc. masy kakaowej.
Ile czekolady zjadać
Nie należy przesadzać z ilością. Wystarczy jeść 2-3 razy w tygodniu po 3-4 kostki dobrej gorzkiej czekolady bez żadnych dodatków.
Zobacz także: