Reklama

Chleb, ale jaki?

Do niedawna zjadaliśmy ponad 100 kg chleba rocznie na osobę. Dziś po pieczywo sięgamy znacznie rzadziej. A szkoda.

Pszenny czy razowy?

Każdy chleb jest źródłem energii, ma niewiele tłuszczów, białko oraz skrobię (węglowodan), która łagodnie i powoli podnosi poziom glukozy we krwi, dając uczucie sytości na dłużej. Pieczywo, zwłaszcza to pełnoziarniste i razowe, wyróżnia się także wysoką zawartością błonnika. Cztery średnie kromki dostarczają około 18 g błonnika, czyli połowę tego, ile potrzebujemy każdego dnia. To także wielowitaminowa pigułka. Da nam witaminy z grupy B (m.in. witaminę B1, kwas foliowy), a także wapń, potas, magnez i mangan. Wiele osób rezygnuje z chleba, by schudnąć. Błąd! Dietetycy podkreślają, że kromka (30 g) to tylko ok. 68 kcal (niezależnie od rodzaju pieczywa).

Reklama

Chleb jasny pszenny

Piecze się go z mąki oczyszczonej (białej). Ma niewiele błonnika, ale dzięki temu jest dobrze tolerowany na diecie lekkostrawnej. Pszenne bochenki powinni wybierać rekonwalescenci po operacjach, cierpiący na choroby przewodu pokarmowego, wrzody, zgagę, nadkwasotę, wzdęcia oraz ci, którzy mają kłopoty z wątrobą.

Chleb z ziarnami

Wypiekany jest z mąki pszennej lub żytniej z dodatkiem otrąb, pełnych ziaren, nasion (lnu, słonecznika, soi). Ma pięć razy więcej żelaza, magnezu, miedzi i cynku niż pieczywo jasne. Dostarczy też dużo witamin z grupy B oraz witaminę E. Pełnoziarniste pieczywo da nam fitoestrogeny i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Ten rodzaj chleba powinien znaleźć się w menu kobiet w okresie menopazuzalnym oraz seniorów.

Chleb razowy

Głównym składnikiem chleba razowego jest nieoczyszczona mąka. Zawiera ona kilkakrotnie więcej cennych składników odżywczych (w tym błonnik) niż pieczywo jasne. Dlatego razowiec pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, reguluje poziom cukru we krwi. Poleca się go cukrzykom, nadciśnieniowcom, osobom otyłym, zagrożonym chorobami serca i układu krążenia.

Chleb żytni na zakwasie

Długo zachowuje świeżość, nie kruszy się i łatwo go pokroić. Chleb z mąki żytniej na zakwasie ma więcej witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego. To ważne dla kobiet w ciąży, matek karmiących oraz zestresowanych. Żytnie pieczywo ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Zmniejsza także ryzyko nowotworów jelita grubego.



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy