Chorują stawy?
Co prawda każdy chory na Reumatoidalne Zapalenie Stawów to inny przypadek, ale jedno jest pewne - nawyki żywieniowe mają tu ogromne znaczenie i wspomagają leczenie farmakologiczne.
Jednak trzeba bacznie obserwować swój organizm - bo to, co pomaga jednemu, drugiemu zaszkodzi. Poza tym ważne jest, aby utrzymywać prawidłową masę ciała. Wyeliminuj mięso, zwłaszcza wieprzowinę. Drób jedz dwa razy w tygodniu, wołowinę raz na jakiś czas. Jeśli masz ochotę na mięso - duś je lub gotuj, smażone potrawy zaostrzają stan zapalny.
Jedz tłuste ryby, najlepiej dziko żyjące (niestety, hodowlane ryby mają wyższą zawartość kwasów omega-6), bo mają duże ilości kwasów omega-3, które niwelują stan zapalny.
Źródłem tłuszczów pozytywnie wpływających na stan zdrowia są również siemię lniane, olej lniany, migdały, orzechy, awokado, oliwki, oliwa z oliwek czy olej z wątroby dorsza oraz niektóre tłuszcze zwierząt z wolnego wybiegu. Unikaj natomiast żywności przetworzonej i cukru.
Ta pierwsza zawiera szkodliwe tłuszcze trans, a cukier to samo zło. Na co dzień staraj się, aby twoja dieta była zbilansowana, z białkiem, węglowodanami i dobrymi tłuszczami.
Tego unikaj! Lubisz jedzenie bogate w tłuszcze nasycone, np. produkty pochodzenia zwierzęcego jak bekon czy śmietana? One mogą powodować stany zapalne w organizmie.