Co jeść, aby ulżyć w dnie moczanowej?
Wskazana jest dieta bogata w chude produkty mleczne i mięsa, jaja, warzywa (np. papryka, natka pietruszki, marchew, cukinia, ziemniaki, brokuły, jarmuż), owoce (czereśnie, wiśnie, pomarańcze, truskawki, czarne porzeczki, kiwi), gruboziarniste kasze i pieczywo, płatki zbożowe, makarony.
W umiarkowanym stopniu można jeść fasolę, szpinak, buraki, kapustę włoską. Należy wyeliminować alkohol, wędliny, podroby, tłuste ryby morskie, napoje słodzone.
Śniadanie
Kasza jaglana z jabłkami, kawa zbożowa albo dwa jajka na miękko, grahamka, sałatka z pomidorów i bazylii, herbata owocowa.
Drugie śniadanie
Dwa ciastka owsiane, miseczka czereśni, herbata owocowa.
Obiad
Zupa ziemniaczana bez mięsa z chudym jogurtem, potrawka z kurczaka w sosie warzywnym, kasza pęczak i mizeria, kompot wiśniowy albo zupa kalafiorowa z koperkiem, ziemniaki z wody, schab gotowany w sosie ze śliwkami suszonymi, pieczarkami, cukinia duszona, woda z cytryną.
Podwieczorek
Tarta razowa z truskawkami i pomarańczami, herbata biała.
Kolacja
Omlet z pomidorami, natką, cebulą, plastrem gotowanej piersi z kurczaka, marchewką, papryką, herbata wiśniowa.