Co jeść, by obniżyć ciśnienie
Wprowadź niewielkie zmiany w diecie, zrezygnuj z tłustego i słonego jedzenia, a z dnia na dzień poczujesz się lepiej.


W twoim jadłospisie nie może zabraknąć produktów, które regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają pracę serca. Są to: oliwa z oliwek, czosnek i cebula. Wzbogać też swoje posiłki o pokarmy zawierające duże ilości potasu (suszone morele, figi, banany, ziemniaki, seler, pomidory). Usuwa on nadmiar wody i soli z organizmu, co zmniejsza ciśnienie.
To jest zabronione
Pieczywo świeże, mocno solone, słodkie oraz maślane.
To możesz jeść
Pieczywo czerstwe pszenne lub graham, o niskiej zawartości soli.
Jadłospis na 2 dni
1 dzień
I śniadanie: płatki owsiane na mleku, grahamka, świeży sok jabłkowy.
II śniadanie: sałatka warzywna z odrobiną oliwy z oliwek, melisa.
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, gotowana cielęcina, ziemniaki, buraki gotowane, kompot z wiśni.
Kolacja: makaron z chudym twarogiem, czosnkiem i świeżymi ziołami, herbata zielona lub miętowa.
2 dzień
I śniadanie: omlet na parze, pieczywo mieszane, pomidor, melisa.
II śniadanie: sałatka z owoców sezonowych z jogurtem naturalnym.
Obiad: zupa selerowa, duszona pierś z kurczaka, ryż, surówka z marchewki, kompot ze śliwek.
Kolacja: gotowany kalafior z oliwą z oliwek, pieczywo graham, sok warzywny bez dodatku soli.
Konsultacja dietetyczna Katarzyna Okręglicka
Tina 17/2010