Co jeść, gdy brakuje żelaza

​Gdy stale jesteś zmęczona, apatyczna i osłabiona, bez powodu brakuje ci tchu, a twoja skóra zbladła - zbadaj krew. Może okazać się,że masz anemię.

Najbogatszym źródłem żelaza niehemowego jest biała fasola (w 100 g 10,44 mg)
Najbogatszym źródłem żelaza niehemowego jest biała fasola (w 100 g 10,44 mg)123RF/PICSEL

Rodzaje anemii

Anemia czyli niedokrwistość wiąże się ze spadkiem liczby erytrocytów i poziomu hemoglobiny we krwi. 

W 80 proc. przypadków przyczyną jest niedobór żelaza. Pojawia się on w wyniku złej diety, krwotoków, zaburzeń wchłaniania tego pierwiastka np. po resekcji żołądka.

Gdy powodem jest niedostatek witaminy B12, mówi się o anemii megaloblastycznej. To druga w kolejności, najczęstsza przyczyna niedokrwistości. W jej przebiegu we krwi pojawiają się duże i niepełnowartościowe krwinki czerwone - megaloblasty. Niedobór witaminy B12 może być spowodowany: nieodpowiednią dietą, chorobą nowotworową, pasożytami, długotrwałym nadużywaniem alkoholu, zaburzeniami wchłaniania. 

Niedokrwistość złośliwa powstaje z braku czynnika wewnętrznego (gastromukoproteiny), niezbędnego do absorbowania witaminy B12. 

Z kolei, gdy uszkodzony szpik kostny wytwarza mniej czerwonych krwinek, mowa jest o niedokrwistości aplastycznej. Istnieje również niedokrwistość hemolityczna, powstająca w efekcie przyśpieszonego rozpadu czerwonych krwinek pod wpływem leków.

Wspomagające witaminy

Najważniejsza jest witamina C, która 2-3-krotnie zwiększa wchłanianie żelaza. Aby dostarczyć organizmowi dzienną, zalecaną dawkę (100-150 mg) w diecie uwzględnij duże ilości warzyw (np. ziemniaków) i owoców (kiwi, grejfrut, porzeczki). Ważna jest również witamina B12 - najwięcej, prócz wołowiny i wątróbki, znajduje się jej w sardynkach, tuńczyku, mleku, długo dojrzewających serach i twarogu. Wspomagający absorpcję żelaza kwas foliowy znajdziesz w soczewicy, sałacie, kalafiorze, brukselce, kapuście.

Mięso tylko z surówką

Żelazo jest jednym z najsłabiej wchłanianych pierwiastków. Szczególnie roślinne (tzw. niehemowe) przyswajane jest 10-krotnie gorzej niż pochodzenia zwierzęcego (hemowe). 

Obecność witaminy C i kwasów organicznych (np. jabłkowego, cytrynowego) poprawia wchłanianie żelaza. Dlatego mięso i ryby zawsze jedz z warzywnymi surówkami. 

Pożądane w diecie

Codziennie dostarczaj organizmowi wspomagającego procesy krwiotwórcze molibdenu. Znajdziesz go w pomidorach, żółtym serze, jajach, natce i mleku.

Wzbogać menu o miód. Wspomagaj się także pyłkiem pszczelim - oba produkty działają podobnie jak witamina C, czyli poprawiają przyswajanie żelaza przez organizm. 

Jedz dużo buraków i pij wyciśnięty z nich sok. Ze źródeł roślinnych organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo właśnie z tych czerwonych bulw.

Unikaj kawy, zawiera substancje, które utrudniają wchłanianie żelaza. Gdy potrzebujesz pobudzenia sięgnij po gorzką czekoladę
Unikaj kawy, zawiera substancje, które utrudniają wchłanianie żelaza. Gdy potrzebujesz pobudzenia sięgnij po gorzką czekoladę123RF/PICSEL

Cenne źródła żelaza

Najwięcej żelaza hemowego znajduje się w wątróbce, kaszance, mięsie wołowym i cielęcinie, mniej w wieprzowinie, drobiu (indyku), rybach. Dużo tego pierwiastka dostarczają także żółtka jaj. 

Najbogatszym źródłem żelaza niehemowego jest biała fasola (w 100 g 10,44 mg). Sporo jest go także w orzechach pistacjowych, natce pietruszki, grochu, płatkach owsianych, morelach suszonych, kaszy gryczanej, burakach, ciemnoielonych warzywach, ciemnym pieczywie na zakwasie.

100 g egzotycznej komosy ryżowej (quinoa) pokrywa 70 procent dziennego zapotrzebowania na żelazo. Żelazo znajdziesz także w suszonym tymianku, pestkach słonecznika i gorzkiej czekoladzie.

Warto wiedzieć

Gdy chcesz wyleczyć niedokrwistość, wystrzegaj się kwasu fitynowego. Jest on składnikiem ziaren zbóż, orzechów i nasion roślin strączkowych. Ma silne działanie chelatujące. Oznacza to, że dostarczane z pożywieniem składniki mineralne w przewodzie pokarmowym łączą się z nim i tworzą nierozpuszczalne związki, które nie są wchłaniane do krwiobiegu i przez to nie mogą być wykorzystane przez organizm. Przyjmowanie żelaza wraz z kwasem fitynowym w ilości 5-10 mg w posiłku ogranicza jego przyswajalność nawet o połowę. 

Radą jest: 12-godzinne moczenie nasion (usuwa do 40 proc. kwasu), a także łączenie produktów zbożowych z warzywami, zawierającymi kwas askorbinowy (np. papryką, czerwoną kapustą).

Tego unikaj

Postaraj się nie jeść produktów utrudniających wchłanianie żelaza. Jeżeli to trudne, to chociaż podczas posiłku nie łącz ich z tymi, w których tego pierwiastka nie brakuje. 

Ponieważ wapń i kazeina (białko mleka) oraz błonnik upośledzają wchłanianie żelaza hemowego - nie łącz ich z potrawami mięsnymi. 

Tak samo działają polifenole, zawarte w czerwonym winie i kawie, a także tanina z herbaty. Dlatego w trakcie posiłku lub bezpośrednio po nim nie pij tych napojów. Ogranicz spożycie szpinaku i szczawiu. Mają sporo żelaza, ale zawierają także hamujące jego przyswajanie szczawiany. Unikaj wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa i cukru. 

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas