Co jeść, gdy doskwiera osteoporoza
Trzeba dostarczać organizmowi dużo wapnia, który jest budulcem kości, oraz witaminę D, bo ułatwia jego przyswajanie. Najlepszymi źródłami wapnia są sery żółte (już 4 plasterki pokrywają dzienne zapotrzebowanie), jogurty, mleko, ziarna, migdały, siemię lniane, orzechy arachidowe i brazylijskie, morele, brokuły, szprotki oraz sardynki. W witaminę D i potrzebne kościom kwasy omega-3 obfitują tłuste morskie ryby, żółtka jaj oraz wątróbka.
Śniadanie
Sałatka z pomidorów, oliwek, sera feta, cebuli i sałaty, 2 kromki razowca i kakao albo 2 połówki grahamki z żółtym serem, papryką, kawa z mlekiem.
Drugie śniadanie
Kanapki z pastą jajeczną, szczypiorkiem, woda albo sałatka owocowa, herbata czarna. Obiad Zupa kapuściana, ziemniaki, dorsz zapiekany z żółtym serem, groszek zielony, kompot albo krem z marchwi, gulasz z papryką i kasza, woda z cytryną.
Podwieczorek
Ciastko owsiane z bakaliami, kakao lub sałatka z melonem, zieleniną, pomidorem i orzechami włoskimi, woda mineralna.
Kolacja
Pasta z makreli, sera białego i natki, grahamka, herbata zielona albo tarta ze szpinakiem, sok pomarańczowy.
Zobacz także: