Co w gardle piszczy?
Angina? Jest na nią sposób. Skutecznie złagodzisz ból, drapanie i obrzęk. Co należy zrobić? Oprócz płukanki przygotowanej z soli lub sody oczyszczonej warto wypróbować ziołowe napary i miód
Angina, wirusowe zapalenie gardła, mononukleoza, szkarlatyna, a także zwykłe przeziębienie - wszystkie te choroby wiążą się z bólem, zaczerwienieniem i podrażnieniem gardła. Chociaż u podłoża tych chorób leżą inne przyczyny, objawy związane z infekcją błony śluzowej gardła łagodzi się podobnie. Przygotowując roztwór z soli czy sody do płukania gardła pamiętaj, że za słaby roztwór nie zadziała, a za mocny - podrażni gardło. Płaska łyżeczka na 1/2 szklanki wody wystarczy. Płukanka nie powinna być zbyt gorąca, lecz mieć temperaturę pokojową. Nie płucz gardła zbyt długo ani często - 3-4 razy w ciągu dnia wystarczy.
Miód do ssania
Aby miód zachował wszystkie swoje właściwości lecznicze (ma ich wiele), nie może być ogrzany do temp. wyższej niż 40°C. Dlatego zamiast dodawać miód do gorącego mleka, lepiej powoli ssać miód o temperaturze pokojowej. Najlepszy będzie wielokwiatowy lub wrzosowy.
Nawilżanie powietrza
W pomieszczeniu jest konieczne podczas infekcji. Przesuszona śluzówka dróg oddechowych nasila kaszel, chrypkę. Włącz nawilżacz w pomieszczeniu, wieszaj pojemniki z wodą na kaloryferach. Możesz napuścić do wanny gorącą parującą wodę z olejkiem eukaliptusowym lub sosnowym.
Nawadnianie
Nawilżanie śluzówki przynosi ulgę w zapaleniu gardła. Jak ją nawilżać? Pić jak najwięcej płynów, nawet tak dużo, jak podczas upalnych dni. Jeśli pijesz dużo wody, dodaj do niej odrobinę soli, cukru i kilka kropli soku z cytryny.
Płukanki
Te z dodatkiem alkoholu mogą podrażnić i jeszcze bardziej wysuszyć gardło. Wtedy do płukania wykorzystaj zioła. Odkażająco działa napar z szałwii, rumianku i tymianku. Zmniejszą też obrzęk błony śluzowej i ból gardła. Łyżkę ziela zalej niepełną szklanką wrzątku. Płucz naparem o temperaturze pokojowej, ale nie gorącym!
Zobacz także: