Reklama

Cudowne właściwości DHA?

​Kwas DHA należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Naukowcy przekonują, że odpowiednia dawka DHA chroni przed stanami zapalnymi, zwyrodnieniem plamki żółtej, chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu, jak np. choroba Parkinsona, Alzheimera, stwardnienie zanikowe boczne. 

Najważniejsze jest tu określenie: odpowiednia dawka. Bo zbyt duża dawka kwasów DHA, zwłaszcza przyjmowana w postaci suplementów diety, niekorzystnie wpływa na organizm. 

Do prawidłowego funkcjonowaniu oczu, mózgu i serca zaleca się dawkę 250 mg DHA dziennie, ale dostarczaną organizmowi wraz z pożywieniem. 

DHA jest w tłustych rybach morskich (makrela, łosoś, śledź, sardynki, halibut), także w orzechach i siemieniu lnianym.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy