Cudowne właściwości DHA?
Kwas DHA należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Naukowcy przekonują, że odpowiednia dawka DHA chroni przed stanami zapalnymi, zwyrodnieniem plamki żółtej, chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu, jak np. choroba Parkinsona, Alzheimera, stwardnienie zanikowe boczne.
Najważniejsze jest tu określenie: odpowiednia dawka. Bo zbyt duża dawka kwasów DHA, zwłaszcza przyjmowana w postaci suplementów diety, niekorzystnie wpływa na organizm.
Do prawidłowego funkcjonowaniu oczu, mózgu i serca zaleca się dawkę 250 mg DHA dziennie, ale dostarczaną organizmowi wraz z pożywieniem.
DHA jest w tłustych rybach morskich (makrela, łosoś, śledź, sardynki, halibut), także w orzechach i siemieniu lnianym.
Zobacz także: