Cudowne właściwości DHA?

​Kwas DHA należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Lubisz makrele? Lepiej nie jedz ich zbyt często
Lubisz makrele? Lepiej nie jedz ich zbyt często123RF/PICSEL

Naukowcy przekonują, że odpowiednia dawka DHA chroni przed stanami zapalnymi, zwyrodnieniem plamki żółtej, chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu, jak np. choroba Parkinsona, Alzheimera, stwardnienie zanikowe boczne.

Najważniejsze jest tu określenie: odpowiednia dawka. Bo zbyt duża dawka kwasów DHA, zwłaszcza przyjmowana w postaci suplementów diety, niekorzystnie wpływa na organizm.

Do prawidłowego funkcjonowaniu oczu, mózgu i serca zaleca się dawkę 250 mg DHA dziennie, ale dostarczaną organizmowi wraz z pożywieniem.

DHA jest w tłustych rybach morskich (makrela, łosoś, śledź, sardynki, halibut), także w orzechach i siemieniu lnianym.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas