Dieta na obniżenie cholesterolu

article cover
123RF/PICSEL

Dieta na obniżenie cholesterolu

Te produkty warto ograniczyć Warto wyeliminować z diety wszelkie tłuszcze zwierzęce: masło, smalec, tłuste mięsa i wędliny oraz sery. Dieta bogata w takie produkty może zwiększyć ryzyko miażdżycy, chorób serca czy układu krwionośnego.
Te produkty warto ograniczyć Warto wyeliminować z diety wszelkie tłuszcze zwierzęce: masło, smalec, tłuste mięsa i wędliny oraz sery. Dieta bogata w takie produkty może zwiększyć ryzyko miażdżycy, chorób serca czy układu krwionośnego. 123RF/PICSEL
Jeśli w twoim organizmie znajduje się za dużo „złego” cholesterolu, załącz do jadłospisu więcej ryb. Dwie porcje tygodniowo (120 g – jedna porcja) mogą skutecznie obniżyć poziom niezdrowych substancji lipidowych. Jakie ryby wybrać? Najlepiej te morskie, bogaty w tłuszcze omega-3: sardynki, makrelę, halibuta czy łososia.
Jeśli w twoim organizmie znajduje się za dużo „złego” cholesterolu, załącz do jadłospisu więcej ryb. Dwie porcje tygodniowo (120 g – jedna porcja) mogą skutecznie obniżyć poziom niezdrowych substancji lipidowych. Jakie ryby wybrać? Najlepiej te morskie, bogaty w tłuszcze omega-3: sardynki, makrelę, halibuta czy łososia.123RF/PICSEL
Wybieraj jak najmniej przetworzone produkty. Zamiast chleba pszennego wybierz razowy, sięgaj po pełnoziarnisty makaron, kaszę o dużych ziarnach oraz owoce i warzywa, hodowane w Polsce. Ze złym cholesterolem świetnie poradzi sobie aronia oraz… jabłka! Te ostatnie są bogatym źródłem błonnika.
Wybieraj jak najmniej przetworzone produkty. Zamiast chleba pszennego wybierz razowy, sięgaj po pełnoziarnisty makaron, kaszę o dużych ziarnach oraz owoce i warzywa, hodowane w Polsce. Ze złym cholesterolem świetnie poradzi sobie aronia oraz… jabłka! Te ostatnie są bogatym źródłem błonnika.123RF/PICSEL
Zajadaj również czosnek. Zawarta w nim allicyna obniża poziom cholesterolu. Jeden ząbek dziennie wystarczy, aby wspomóc leczenie. Możesz pokroić go na plasterki i rozłożyć na kromce chleba – będzie świetnie smakować w takim połączeniu.
Zajadaj również czosnek. Zawarta w nim allicyna obniża poziom cholesterolu. Jeden ząbek dziennie wystarczy, aby wspomóc leczenie. Możesz pokroić go na plasterki i rozłożyć na kromce chleba – będzie świetnie smakować w takim połączeniu.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?