Dieta na wiosenne przesilenie
Zdrowie
U progu wiosny trzeba podreperować organizm osłabiony wielomiesięcznym brakiem światła słonecznego i niedoborami składników odżywczych. Czego najbardziej potrzebujesz, by szybko pokonać objawy przesilenia?
Zamiast sięgać po naszpikowane pestycydami nowalijki, włącz do jadłospisu kiszonki i kiełki np. brokuła, fasolki mung, rzodkiewki. By oczyścić organizm z toksyn, pij ziołowe herbatki, zieloną herbatę i dużo wody. Ogranicz kawę!
Bogate źródło witaminy C. Dzięki bakteriom fermentacyjnym wspomagają też trawienie, oczyszczają układ pokarmowy ze szkodliwych produktów metabolizmu. Powinnaś teraz dostarczać organizmowi składników mineralnych, a ich źródłem są produkty z nieprzetworzonej, razowej mąki, płatki owsiane, nasiona. O tej porze roku wzrasta zapotrzebowanie na białko. Powinnaś czerpać je z ryb, chudego mięsa, nabiału i fasoli. Zjadaj też co najmniej 3 jajka w tygodniu. Codziennie funduj sobie witaminowy koktajl z owoców i jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz poprawić koloryt zmęczonej po zimie skóry, pij sok wyciskany z marchewki, jeśli brak ci witamin, postaw na żurawinę.