Dlaczego warto jeść migdały?

Choć są mniej popularną przekąską niż orzechy, warto sięgać po nie regularnie. Oprócz charakterystycznego, słodkawego smaku, migdały posiadają bowiem szereg cennych, prozdrowotnych właściwości.

article cover
123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść migdały?

Pomagają opanować stres

Jeśli masz stresującą pracę, postaw na biurku miseczkę migdałów i kilka razy dziennie do niej sięgaj. Dostarczysz w tej sposób organizmowi witaminę B, która pozytywnie wpływa na kondycję układu nerwowego, wspomaga pamięć i koncentrację oraz działa antydepresyjnie.
Zapobiegają napadom głodu

Migdały, choć kaloryczne, powinny zajmować stałe miejsce w diecie tych, którzy dbają o linię. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają metabolizm i zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Błonnik zaś zapewnia uczucie sytości na długie godziny.
Lista cennych składników, kryjących się w owocach migdałowca, jest długa. Znajdują się na niej m.in. wit. B2 i E oraz błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pomagają regulować poziom cukru we krwi

Badania na ten temat przeprowadzili naukowcy z amerykańskiego Loma Linda University. Osoby, które brały udział w prowadzonym przez nich eksperymencie, przez kilka miesięcy regularnie spożywały migdały (stanowiły one ok. 20 proc. kcal w ich diecie). Po tym okresie u pacjentów stwierdzono niższy poziom tzw. złego cholesterolu oraz odporności na insulinę.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas