Dlaczego warto jeść migdały?

article cover
123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść migdały?

Pomagają opanować stres Jeśli masz stresującą pracę, postaw na biurku miseczkę migdałów i kilka razy dziennie do niej sięgaj. Dostarczysz w tej sposób organizmowi witaminę B, która pozytywnie wpływa na kondycję układu nerwowego, wspomaga pamięć i koncentrację oraz działa antydepresyjnie.
Pomagają opanować stres Jeśli masz stresującą pracę, postaw na biurku miseczkę migdałów i kilka razy dziennie do niej sięgaj. Dostarczysz w tej sposób organizmowi witaminę B, która pozytywnie wpływa na kondycję układu nerwowego, wspomaga pamięć i koncentrację oraz działa antydepresyjnie. 123RF/PICSEL
Zapobiegają napadom głodu Migdały, choć kaloryczne, powinny zajmować stałe miejsce w diecie tych, którzy dbają o linię. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają metabolizm i zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Błonnik zaś zapewnia uczucie sytości na długie godziny.
Zapobiegają napadom głodu Migdały, choć kaloryczne, powinny zajmować stałe miejsce w diecie tych, którzy dbają o linię. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają metabolizm i zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Błonnik zaś zapewnia uczucie sytości na długie godziny. 123RF/PICSEL
Lista cennych składników, kryjących się w owocach migdałowca, jest długa. Znajdują się na niej m.in. wit. B2 i E oraz błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Lista cennych składników, kryjących się w owocach migdałowca, jest długa. Znajdują się na niej m.in. wit. B2 i E oraz błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe.123RF/PICSEL
Pomagają regulować poziom cukru we krwi Badania na ten temat przeprowadzili naukowcy z amerykańskiego Loma Linda University. Osoby, które brały udział w prowadzonym przez nich eksperymencie, przez kilka miesięcy regularnie spożywały migdały (stanowiły one ok. 20 proc. kcal w ich diecie). Po tym okresie u pacjentów stwierdzono niższy poziom tzw. złego cholesterolu oraz odporności na insulinę.
Pomagają regulować poziom cukru we krwi Badania na ten temat przeprowadzili naukowcy z amerykańskiego Loma Linda University. Osoby, które brały udział w prowadzonym przez nich eksperymencie, przez kilka miesięcy regularnie spożywały migdały (stanowiły one ok. 20 proc. kcal w ich diecie). Po tym okresie u pacjentów stwierdzono niższy poziom tzw. złego cholesterolu oraz odporności na insulinę. 123RF/PICSEL
Łagodzą niestrawność i zgagę w ciąży Przyszłe mamy powinny sięgać po migdały z dwóch powodów. Po pierwsze, pomagają zobojętnić kwasy żołądkowe, a co za tym idzie, zapanować nad niestrawnością i zgagą. Po drugie, kryje się w nich bogactwo kwasu foliowego, istotnego dla prawidłowego przebiegu ciąży.
Łagodzą niestrawność i zgagę w ciąży Przyszłe mamy powinny sięgać po migdały z dwóch powodów. Po pierwsze, pomagają zobojętnić kwasy żołądkowe, a co za tym idzie, zapanować nad niestrawnością i zgagą. Po drugie, kryje się w nich bogactwo kwasu foliowego, istotnego dla prawidłowego przebiegu ciąży. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?