Dlaczego warto stosować cynamon w kuchni?

Wspaniały aromat bułeczek cynamonowych, szarlotki albo dań takich jak ryż z jabłkami sprawia, że cynamon to jedna z chętniej stosowanych przypraw. Idealnie nadaje się do potraw na słodko, ale świetnie podkręca też smaki dań pikantnych nadając im lekko egzotyczny charakter. Ale czy doskonały zapach i smak to jedyne przyczyny, dla których warto sięgać po tę przyprawę?

Cynamon, dzięki swoim właściwościom, jest wrogiem raka jelita grubego
Cynamon, dzięki swoim właściwościom, jest wrogiem raka jelita grubego123RF/PICSEL

Okazuje się że cynamon może też doskonale wpływać na nasze zdrowie. Najcenniejsze są jego właściwości antyoksydacyjne. Cynamon zawiera takie związki jak procyjanidyny i polifenole, które działają przeciwutleniająco i zwalczają wolne rodniki. Podwyższony poziom wolnych rodników wywołuje w organizmie stres oksydacyjny, który przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób i przyspiesza procesy starzenia.

Badania wykazały, że cynamon to jedna z tych przypraw, które mają najwyższy poziom antyoksydantów.

Dzięki zawartości flawonoidów cynamon ma także działanie przeciwzapalne. Długotrwałe stany zapalne mają niekorzystny wpływ na zdrowie serca, dlatego przyprawa ta również pośrednio pozwala o nie zadbać.

Istnieją też badania sugerujące, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi. Wyniki badań nie są w tym przypadku jednoznaczne, ale istnieją pewne nadzieje, że przyprawa będzie mogła być wykorzystywana jako ważny składnik diety w przypadku cukrzycy typu 2.

Bardziej obiecująco wygląda wpływ cynamonu na poziom złego cholesterolu. Badania z 2003 roku wykazały, że cynamon w dawkach od jednego do sześciu gramów znacząco obniżył poziom złego cholesterolu.

W jaki sposób wprowadzić cynamon do diety? Doskonale sprawdzi się jako dodatek do wypieków, owsianki, musli, dań na słodko z owocami oraz dań kuchni hinduskiej i orientalnej.

Dynia w przyprawach indyjskichStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas