Dlaczego warto stosować cynamon w kuchni?
Wspaniały aromat bułeczek cynamonowych, szarlotki albo dań takich jak ryż z jabłkami sprawia, że cynamon to jedna z chętniej stosowanych przypraw. Idealnie nadaje się do potraw na słodko, ale świetnie podkręca też smaki dań pikantnych nadając im lekko egzotyczny charakter. Ale czy doskonały zapach i smak to jedyne przyczyny, dla których warto sięgać po tę przyprawę?

Okazuje się że cynamon może też doskonale wpływać na nasze zdrowie. Najcenniejsze są jego właściwości antyoksydacyjne. Cynamon zawiera takie związki jak procyjanidyny i polifenole, które działają przeciwutleniająco i zwalczają wolne rodniki. Podwyższony poziom wolnych rodników wywołuje w organizmie stres oksydacyjny, który przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób i przyspiesza procesy starzenia.
Badania wykazały, że cynamon to jedna z tych przypraw, które mają najwyższy poziom antyoksydantów.
Dzięki zawartości flawonoidów cynamon ma także działanie przeciwzapalne. Długotrwałe stany zapalne mają niekorzystny wpływ na zdrowie serca, dlatego przyprawa ta również pośrednio pozwala o nie zadbać.
Istnieją też badania sugerujące, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi. Wyniki badań nie są w tym przypadku jednoznaczne, ale istnieją pewne nadzieje, że przyprawa będzie mogła być wykorzystywana jako ważny składnik diety w przypadku cukrzycy typu 2.
Bardziej obiecująco wygląda wpływ cynamonu na poziom złego cholesterolu. Badania z 2003 roku wykazały, że cynamon w dawkach od jednego do sześciu gramów znacząco obniżył poziom złego cholesterolu.
W jaki sposób wprowadzić cynamon do diety? Doskonale sprawdzi się jako dodatek do wypieków, owsianki, musli, dań na słodko z owocami oraz dań kuchni hinduskiej i orientalnej.