Dlaczego warto unikać cukru?

Spożywany w zbyt dużych ilościach sprzyja rozwojowi wielu chorób, np. miażdżycy, nadciśnieniu, cukrzycy, otyłości, grzybicy Candida. Szkodzi też stawom, nasilając stan zapalny, zaburza pracę jelit i obniża odporność organizmu.

article cover
123RF/PICSEL

Dlaczego warto unikać cukru?

Nie zapominaj, że cukier to nie tylko ten w cukiernicy.

Coraz więcej kryje się go w produktach uważanych za zdrowe. Przykładowo w 100 g gotowych płatków śniadaniowych jest 5,5 łyżeczki cukru, w 150 g jogurtu owocowego – ok. 3 łyżeczki, a w 0,5 l smakowej wody mineralnej – 6 łyżeczek. To ile łyżeczek cukru ma dany produkt, łatwo sprawdzisz czytając etykiety. Jeśli w 100 g keczupu jest 30 g cukru, to znaczy, że jest w tej porcji 6 łyżeczek cukru.

Źródło: Rewia
Jakiej dawki lepiej nie przekraczać?

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia nieprzekraczalna dzienna porcja cukru dla kobiet to 25 g, czyli 5 łyżeczek do herbaty, a dla mężczyzn – 9 łyżeczek.
Zdaniem naukowców potrzeba 4 tygodni, by organizm odwykł od słodkiego smaku. 

Zacznij od małych kroków, np. używaj o połowę mniej cukru do słodzenia kawy czy herbaty niż dotychczas, nie pij słodzonych wód gazowanych soków z kartonu. Przestań kupować gotowe słodycze. Sama zrób w domu słodką przekąskę
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas