Egzotyka na zdrowie
Zimą zwykle sięgamy po ciepłe i kaloryczne dania, żeby się rozgrzać. Jednak nie możemy zapominać też o owocach.
Jeżeli znudziło ci się jedzenie naszych rodzimych jabłek, sięgnij po kolorowe, egzotyczne owoce. Podobnie jak wiśnie czy maliny, są one smacznym źródłem witamin i mają wiele właściwości leczniczych. Dodatkowo właśnie teraz są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Dlatego warto po nie sięgać.
Warto wiedzieć
Owoce tropikalne, przechowywane w lodówce, dłużej zachowują świeżość, ale tracą aromat. Pamiętaj też, by przed zjedzeniem umyć je starannie albo sparzyć, bo na skórce mogą znajdować się substancje użyte do konserwacji w czasie transportu oraz szkodliwe dla zdrowia bakterie.
Owoc zawiera białko, potas i kwasy organiczne. Wystarczy zaledwie 100 g liczi, by pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Chińczycy uznają je za owoc dodający sił i poprawiający nastrój.
Jest bogata w beta-karoten, witaminy C i z grupy B, oraz wapń i żelazo. Ma działanie antyalergiczne i przeciwzapalne. Sok z niej pobudza trawienie i normuje ciśnienie krwi.
Jest doskonałym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Ze względu na dużą zawartość błonnika ma działanie przeczyszczające. Owoce kaki, bo tak też bywa nazywana, mają sporo potasu i fosforu. Z tego względu są dobre dla serca. Niestety, są dość kaloryczne: 100 g kaki to 69 kcal.
Zawiera witaminy: A, C, PP, E, z grupy B, a także magnez, potas, miedź, błonnik oraz lupeol. Badania potwierdzają skuteczność lupeolu w redukcji komórek rakowych w guzach prostaty i trzustki.
Świat i Ludzie 2/2011