Gdy chorujesz na boleriozę
Podczas terapii przez długi czas musisz zażywać antybiotyki. Odpowiednia dieta uchroni cię przed powikłaniami, które mogą powodować te leki.
Borelioza powoduje obniżenie nastroju, stany zapalne i odbiera energię. Może nawet doprowadzić do depresji.
Aby wspomóc organizm, jedz:
- jak najmniej przetworzoną żywność, zdrowe tłuszcze oraz owoce i warzywa bogate w witaminy i minerały.
- przynajmniej 2 razy w tygodniu przyrządzaj ryby. Zawarte w nich kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie, chronią serce i układ nerwowy. Zapobiegają depresji. Znajdziesz je także w awokado, jajkach, orzechach, olejach sojowym i lnianym.
- bez witamin nie wygrasz z boreliozą. Codziennie sięgaj więc po owoce i warzywa. Ważne są wszystkie witaminy, ale szczególnie A, D, E oraz C i z grupy B. Do każdego posiłku dodawaj surówki z sałaty, pomidorów, cebuli, rzodkiewek. Skrapiaj je olejem.
- polub kasze, zwłaszcza grube - gryczaną, pęczak, krakowską. Są bardzo bogate w witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy. Kasza gryczana zawiera też dużo krzemu ważnego dla zdrowia stawów i kości. D Pij koktajle owocowe i warzywne. Dostarczysz w ten sposób witamin i mikroelementów. Przyrządzaj je z produktów bogatych w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza leczenie. Dużo jest jej w: papryce, wiśniach, porzeczkach, szpinaku.
- pij 6-8 szklanek wody dziennie. Pomoże ci wypłukać z organizmu toksyny i poprawi samopoczucie.
- długotrwała terapia antybiotykami często prowadzi do grzybicy. Do każdego posiłku dodawaj więc produkty, które zawierają pożyteczne bakterie. Na śniadanie i kolację pij naturalny jogurt, zsiadłe mleko, kefir lub maślankę. Obiady wzbogacaj kiszkonkami. Najlepiej, jeśli sama je przyrządzisz. Będziesz miała pewność, że nie zawierają octu, który niszczy probiotyki. Do kiszenia nadają się wszystkie warzywa. Jeśli wolisz łatwiejszy sposób, zażywaj probiotyk z apteki.
Zobacz także: