Gdy sama woda nie smakuje
Zimna woda zdrowia doda - mówi ludowe porzekadło. Większość z nas sięga po wodę niechętnie. Woli gasić pragnienie innymi napojami. A przecież bez wody organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Efekt? Jesteś osłabiona, zmęczona, masz kiepski nastrój, nie możesz się skoncentrować, cierpisz na bóle głowy. Można to zmienić.
Wystarczy sięgnąć po szklankę mineralnej i wypić ją małymi łykami, by wrócić do formy. Warto wiedzieć, co zrobić, by woda była jeszcze zdrowsza. Odpowiednie dodatki zwiększą jej wchłanianie, wpłyną korzystnie na naszą kondycję, samopoczucie i nastrój. Bo sama czysta woda (a jeszcze gorzej - oczyszczona za pomocą filtrów) nie jest najlepszym płynem nawadniającym. Powinna zawierać ciut sodu oraz potas, magnez i wapń - tak jak woda mineralna.
Mięta
Zapewni uczucie świeżości. Pomaga także przy bólu głowy i niestrawności. Mięta zawiera olejki eteryczne (np. mentol), który wspomaga działanie wątroby i żołądka, dlatego warto po nią sięgnąć, gdy masz kłopoty z trawieniem.
Jak pić?
Do dzbanka z wodą (1,5 litra) wsyp świeże listki mięty (ilość wg uznania). Pij w ciągu dnia osiem szklanek. Możesz też zaparzyć herbatkę ekspresową w 1/2 szklanki wrzątku i po ostudzeniu dolać 1,5 litra wody mineralnej.
Miód
Ułatwia przyswajanie wody. Dzięki zawartości glukozy daje "energetycznego kopniaka". Miód jest źródłem potasu, magnezu i wapnia oraz łatwo przyswajalnej energii (glukozy). Działa też antybakteryjnie i antygrzybiczo.
Jak pić?
Do szklanki zimnej wody dodaj łyżeczkę wybranego miodu (np. akacjowego).
Aloes
Łagodzi problemy trawienne, przede wszystkim zaparcia. Poza tym korzystnie wpływa na odporność. Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie i pomaga usunąć z organizmu toksyny.
Jak pić?
Do szklanki wody dodaj dwie łyżeczki soku z aloesu. Pij codziennie wieczorem.
Sól himalajska
Uzupełnia jony sodu, które tracisz wraz z potem, np. podczas upałów. Może zawierać też inne minerały (różne, w zależności od miejsca, gdzie była wydobywana), których nie ma czysta (tzw. warzona) sól kuchenna (jest ona wzbogacana tylko w jod). Dlatego sól himalajska świetnie uzupełnia elektrolity.
Jak pić?
Do szklanki wody wsyp 1/2 łyżeczki soli i szczyptę cukru - powstanie nawadniający napój, który warto pić podczas upałów lub gdy masz biegunkę.
Imbir
Pomaga przy przeziębieniu, wzmacnia odporność. Znane są jego właściwości przeciwwymiotne, dlatego imbir wchodzi w skład leków na chorobę lokomocyjną. Zawiera też substancje o działaniu przeciwwirusowym i rozgrzewającym.
Jak pić? Kawałek imbiru (około trzech centymetrów) pokrój w cienkie plasterki. Zalej szklanką ciepłej wody, dodaj łyżeczkę miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pij trzy razy dziennie podczas przeziębienia lub profilaktycznie, by wzmocnić organizm.
Cynamon
Pomaga schudnąć i utrzymać prawidłową wagę. Cynamon zawiera substancje, które przyspieszają przemianę materii. Jeden z jego składników, epikatechina, może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, a nawet zapobiec jej pojawieniu się.
Jak pić?
Cztery laski cynamonu (najlepiej cejlońskiego) pokrój na małe kawałki i zalej w dzbanku zimną wodą mineralną (1,5 l). Pozostaw na noc, rano przecedź. Popijaj małymi łykami w ciągu dnia. Możesz też lekko osłodzić miodem.
Siemię lniane
Wzmocni kości, stawy i serce, zmniejsza apetyt, dzięki czemu pomaga schudnąć. Zmniejsza stężenie cholesterolu frakcji LDL. Siemię lniane zawiera dużo wapnia i potasu, a także błonnika oraz nienasyconych kwasów omega-3. Świetnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Jak pić?
Łyżeczkę siemienia lnianego zalej 1/2 szklanki wody i odstaw na pół godziny, a najlepiej na noc. Dolej wody, dodaj łyżeczkę miodu. Pij raz dziennie, najlepiej wieczorem.
Cytryna
Pobudza wydzielanie soków trawiennych, dodaje energii, wzmacnia odporność. Zawiera dużo potasu (dobry dla serca) i witaminy C (jest antyoksydantem, zapobiega starzeniu się organizmu) oraz olejki eteryczne. Wspaniale odświeża.
Jak pić?
Trzy plasterki cytryny i łyżeczkę miodu zalej szklanką wody na noc. Pij codziennie rano. Możesz też wkroić cytrynę do dzbanka z wodą mineralną. Szybko wypij, bo cytryna nadaje wodzie gorzki posmak.
Ogórki
Odświeżają i nawadniają. Są idealnym dodatkiem do letnich napojów, mogą zastąpić izotoniki. Dostarczają też m.in. sporo witaminy A przyspieszającej regenerację komórek.
Jak pić?
Mały ogórek pokrój w plasterki, zalej szklanką wody. Możesz dodać gałązkę koperku. Pij kilka razy dziennie.
Bazylia
Orzeźwia, wspomaga przemianę materii, pobudzając wydzielanie żółci. Woda z bazylią pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała oraz odpowiedni poziom cholesterolu.
Jak pić?
Do szklanki z wodą wrzuć kilkanaście listków bazylii, wlej dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego. Pij kilka razy dziennie.
Zobacz także: