Gotowanie w woreczkach – czy jest bezpieczne?
Woreczki, w których gotujemy kaszę lub ryż mogą zawierać szkodliwe substancje.
Największe zagrożenie to bisfenol A (BPA). Podczas podgrzwania i gotowania rozpuszcza się i trafia do jedzenia. Bisfenol może m.in. powodować nowotwory piersi oraz negatywnie wpływać na gospodarkę hormonalną organizmu. Ten szkodliwy związek może być też w innych opakowaniach, butelkach i pojemnikach, wykonanych z twardego plastiku, a także w kubkach, talerzach, miskach.
Jak się chronić przed bisfenolem:
- Sprawdzaj napisy na opakowaniu i oznaczenia na dnie butelek. Wybieraj opakowania i produkty "BPA free" (firmy nie mają obowiązku podawać takich informacji na opakowaniach żywności, ale niektóre to robią).
- Kupuj i przechowuj żywność wyłącznie w plastikowych opakowaniach i pojemnikach oznaczonych cyfrą 4, 5, 1 i 2. Pomoże ci w tym rymowanka, którą warto zapamiętać: "4, 5, 1, 2; cała reszta będzie zła".
- Nie podgrzewaj jedzenia w mikrofalówce w plastikowych opakowaniach. G Unikaj przechowywania w plastikowych pojemnikach żywności tłustej i kwaśnej.
- Nie podawaj gorących potraw w plastikowych naczyniach.
- Kiedy tylko to możliwe, kupuj żywność i napoje w szklanych opakowaniach.
Zobacz również: