Hashimoto. Jak się odżywiać, mając problem z insulinoopornością?

Kiedy gluten jest szkodliwy, a insulinooporność uprzykrza nam życie, trzeba pamiętać o właściwie dobranych posiłkach. Przykłady sprawdzonych potraw prezentuje Alicja Kalińska - dietetyk z poradni dietetycznej SetPoint.

Omlet z cukinią
Omlet z cukiniąmateriały prasowe

Pamiętaj, że insulinooporność polega na zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę, mimo odpowiedniego jej stężenia we krwi. Co się z tym wiąże? Organizm nie jest w stanie skorzystać z dostarczanej z pożywieniem glukozy i zamieniać ją w energię. Zamiast tego glukoza może być odkładana w postaci tkanki tłuszczowej. Kiedy mamy do czynienia z opisanym stanem, niezbędne jest wprowadzenie diety ubogiej w węglowodany, szczególnie węglowodany proste.

Proponowane śniadanie, złożone z jajek oraz cukinii, ma wyjątkowo niski indeks glikemiczny. Jest więc idealnym śniadaniem w diecie niskowęglowodanowej. Dodatek cukinii oraz siemienia lnianego ma pozytywny wpływ na trawienie, które w chorobie Hashimoto bywa spowolnione.

Zupa z soczewicy na lunch to alternatywa dla nudnego, łatwostrawnego ryżu, czy też dla makaronu pszennego, który jest źródłem glutenu. Osoby z Hashimoto powinny zwracać uwagę na jego spożycie, ponieważ może on pobudzać układ odpornościowy do produkcji przeciwciał i przez to pogarszać stan zdrowia. Dodatkowo zagęści danie, dając dużo większą sytość i dostarczając roślinnego białka.

Jedz pomidory. Są dobrym źródłem witaminy C, pektyn, antynowotworowego likopenu i potasu. Potas to składnik, który w naszym ciele bierze udział w prawidłowym procesie wydzielania insuliny, uczestniczy również w spalaniu węglowodanów i białek. Te warzywa są niskokaloryczne i regulują pracę przewodu pokarmowego dzięki błonnikowi, zawartemu również w pestkach, których nie należy usuwać. Dzięki dobrym węglowodanom pomagają regulować poziom cukru we krwi.

Nie wyobrażasz sobie życia bez makaronów? Rozwiązaniem może być gryczany makaron, który nie zawiera glutenu, a dostarcza solidną dawkę błonnika, który zapewnia sprawne funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Proponowane danie na obiadokolację ma w swym składzie boczniaki, które mają zdolność obniżania poziomu cukru we krwi oraz stabilizują poziom cholesterolu, a te wartości w przypadku osób chorujących na chorobę Hashimoto często bywają podwyższone.

Przepis na śniadanie

Omlet z bazylią i cukinią

Czas przygotowania: 15 min. Poziom trudności: średnio trudne

Białko:  16,4 g | Tłuszcze:  21,1 g | Węglowodany:  8,1 g | Kaloryczność: 278 kcal
GDA* - Białko:  33 proc. | Tłuszcze: 30 proc. | Węglowodany: 3 proc. | Kaloryczność: 14 proc.

Składniki:

- 1/3 cukinii,

- 2 jajka,

- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,

- 1 łyżeczka oliwy,

- pieprz, sól,

- świeża lub suszona bazylia,

- szczypta chili.

Pokrojoną drobno i obraną cukinię wymieszać z rozmieszanymi jajkami i siemieniem, usmażyć omlet na niewielkiej ilości tłuszczu.

Przepis na lunch

Zupa pomidorowa z soczewicą

Czas przygotowania: 25 min.  Poziom trudności: łatwe

Białko: 12,5g | Tłuszcze: 6,8 g | Węglowodany: 39,4 g  | Kaloryczność: 239 kcal
GDA* - Białko: 25 proc. | Tłuszcze: 10 proc. | Węglowodany: 15 proc.  | Kaloryczność: 12 proc.

 Składniki:

- 1 szklanka wody,

- 3 średnie pomidory,

- 1 łyżka przecieru pomidorowego,

- 2 łyżki soczewicy,

- 1/2 cebuli,

- 1 ząbek czosnku,

- łyżeczka oliwy,

-1 łyżka jogurtu naturalnego,

- zioła (tymianek, oregano, bazylia) i przyprawy.

Cebulę i czosnek obierać oraz posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, a następnie pokroić w małą kostkę. Rozgrzać oliwę, usmażyć na niej czosnek z cebulką, dodać soczewicę i pomidory, wlać wodę i dusić wszystko do miękkości soczewicy. Zmiksować i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku jogurtem, ziołami i przyprawami.

Zupa pomidorowa z soczewicą
Zupa pomidorowa z soczewicą materiały prasowe

Przepis na obiadokolację

Makaron soba z bakłażanem i boczniakami

Czas przygotowania: 25 min. | Poziom trudności: średnio trudne

Białko:  12,8 g | Tłuszcze:  15,3 g | Węglowodany:  50,8 g | Kaloryczność: 365 kcal
GDA* - Białko:  26 proc. | Tłuszcze: 22 proc.  | Węglowodany:  19 proc. | Kaloryczność: 18 proc.

Składniki:

- 50 g makaronu soba (gryczanego),

- 1/2 pokrojonego w kostkę bakłażana,

- 2-3 kapelusze boczniaka,

- 1/2 marchewki,

- 1/4 cebuli,

- 1 łyżeczka oleju,

- 1 łyżeczka pasty tahini lub masła orzechowego,

- 1 łyżka soku z cytryny,

- sól, pieprz, świeża kolendra.

Makaron ugotować. Pokrojonego bakłażana oprószyć solą i odstawić na 10 min. Na oleju podsmażyć marchewkę pokrojoną w słupki, kiedy nieco zmięknie dodać cebulę, bakłażana i porwane kapelusze boczniaka. Smażyć ciągle mieszając, dodać  tahinę lub masło orzechowe oraz sól, pieprz i łyżkę wody. Gdy składniki będą miękkie, dodać makaron i wymieszać. Podawać posypane świeżą kolendrą.

Makaron soba z bakłażanem i boczniakami
Makaron soba z bakłażanem i boczniakami materiały prasowe

Przepisy przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - dietetyk. Od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę SetPoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej. Specjalizuje się zwłaszcza w trudnych przypadkach insulinooporności i Hashimoto.

*% wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas