Jak lepiej kontrolować cukrzycę
Po rozpoznaniu choroby twoim najważniejszym zadaniem będzie utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Wtedy to ty zapanujesz nad nią, a nie ona nad tobą. Sprawdź, co ci pomoże?
Jedz mało a często, zawsze o tych samych porach
Dzięki tej zasadzie unikniesz przejadania się, napadów głodu oraz utrzymasz cukier w ryzach. Nie rób zbyt długich przerw między posiłkami. Najlepiej zjadać małe porcje co 2-3 godziny.
Włącz produkty o niskim IG
Codziennie jedz pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym (IG) poniżej 55 IG, np. płatki owsiane, kaszę gryczaną, brązowy ryż, pieczywo i makarony z pełnego ziarna.
Do każdego posiłku dodaj warzywo
W ten sposób dostarczysz organizmowi błonnika, który ogranicza przyswajanie węglowodanów i tłuszczy. Najlepiej jedz surowe i nieblanszowane warzywa.
Ogranicz ilości owoców
Unikaj jedzenia ich między posiłkami, ponieważ wtedy poziom glukozy we krwi szybko rośnie. Jedz je lepiej z posiłkiem. Dobrym rozwiązaniem jest dodawanie ich do sałatek warzywnych. Unikaj bananów, winogron, mango, owoców z puszki, kandyzowanych, w syropach i suszonych.
Na zakupy idź z listą
Kupuj tylko te produkty, które masz na niej zapisane. Nie daj się łapać na promocje. Nigdy nie rób zakupów, gdy jesteś głodna, ponieważ wtedy łatwo wybrać niekorzystne i niezdrowe produkty. Czytaj też etykiety. Jeśli na początku listy składników znajduje się cukier, glukoza, fruktoza czy syrop glukozowo-fruktozowy, odłóż produkt na półkę.
Zobacz także: