Jak lepiej kontrolować cukrzycę

​Po rozpoznaniu choroby twoim najważniejszym zadaniem będzie utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Wtedy to ty zapanujesz nad nią, a nie ona nad tobą. Sprawdź, co ci pomoże?

Odpowiednia dieta to podstawa. Wybieraj  pełnoziarniste produkty, jasny ryż zamień na brązowy
Odpowiednia dieta to podstawa. Wybieraj pełnoziarniste produkty, jasny ryż zamień na brązowy123RF/PICSEL

Jedz mało a często, zawsze o tych samych porach

Dzięki tej zasadzie unikniesz przejadania się, napadów głodu oraz utrzymasz cukier w ryzach. Nie rób zbyt długich przerw między posiłkami. Najlepiej zjadać małe porcje co 2-3 godziny.

Włącz produkty o niskim IG 

Codziennie jedz pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym (IG) poniżej 55 IG, np. płatki owsiane, kaszę gryczaną, brązowy ryż, pieczywo i makarony z pełnego ziarna.

Do każdego posiłku dodaj warzywo 

W ten sposób dostarczysz organizmowi błonnika, który ogranicza przyswajanie węglowodanów i tłuszczy. Najlepiej jedz surowe i nieblanszowane warzywa.

Ogranicz ilości owoców 

Unikaj jedzenia ich między posiłkami, ponieważ wtedy poziom glukozy we krwi szybko rośnie. Jedz je lepiej z posiłkiem. Dobrym rozwiązaniem jest dodawanie ich do sałatek warzywnych. Unikaj bananów, winogron, mango, owoców z puszki, kandyzowanych, w syropach i suszonych.

Na zakupy idź z listą 

Kupuj tylko te produkty, które masz na niej zapisane. Nie daj się łapać na promocje. Nigdy nie rób zakupów, gdy jesteś głodna, ponieważ wtedy łatwo wybrać niekorzystne i niezdrowe produkty. Czytaj też etykiety. Jeśli na początku listy składników znajduje się cukier, glukoza, fruktoza czy syrop glukozowo-fruktozowy, odłóż produkt na półkę.

Zobacz także:

Najnowsza kolekcja Dawida WolińskiegoStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas