Jak ograniczyć sól przy nadciśnieniu?
Jest nam potrzebna, ale w nadmiarze szkodzi. Jak nie jeść jej za dużo?
Ograniczenie tej przyprawy w diecie szczególnie dotyczy osób z nadciśnieniem i chorobami nerek. Pamiętaj, że zalecana jej dawka to maksymalnie 5 g na dobę, czyli płaska łyżeczka - łącznie z solniczki i wszystkich jedzonych produktów.
Od czego zacząć?
- Wyrzuć solniczkę. Jeśli nie będziesz mieć jej w zasięgu wzroku, nie będziesz mieć tak często pokusy solenia.
- Nie dosalaj. Zwłaszcza surowych produktów, np. warzyw. Potrzeba 3-5 dni, aby receptory smakowe przyzwyczaiły się do minimalnych dawek soli i przestały się jej domagać.
- Dodawaj sól dopiero pod koniec gotowania. Wtedy mniej jej wniknie do potrawy. Wybieraj zioła. Są doskonałym zamiennikiem soli, najlepiej świeże, np. oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn. Zamiast solić, możesz doprawiać sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym, chrzanem, czosnkiem, imbirem, kurkumą, pieprzem. Smak soli zastąpi też świeża natka pietruszki, lubczyk lub czubrzyca.
Wprowadź zmiany w jadłospisie
- Białe pieczywo zamień na razowe. Szczególnie dużo soli ma pieczywo pszenne. Najwięcej zawierają jej bagietki (700 mg w 100 g), mniej, ale też sporo pieczywo tostowe, kajzerki, bułki grahamki. Dlatego lepiej sięgaj po pieczywo razowe i mieszane. Unikaj również tego z długim terminem przydatności do spożycia - ma bardzo dużo soli.
- Nie korzystaj z gotowych dań. Miej na uwadze, że produkty wysoko przetworzone, żywność z puszki, typu instant czy z torebki zawierają spore ilości soli.
- Czytaj etykiety. Wybieraj te produkty, które mają mało soli (patrz na rubrykę z zawartością sodu, soli). Pamiętaj, że na etykiecie może ona występować także jako sód, chlorek sodu. Im na wyższej pozycji jest wymieniona w składnikach produktu, tym jest jej więcej.
- Nie jedz produktów typu light czy 0 proc. tłuszczu. Często zawierają więcej soli niż ich pełnotłuste odpowiedniki. Dlatego niekiedy lepiej wybrać zwykły majonez niż ten light.
- Ogranicz jedzenie wędlin. Jedz je maksymalnie 3 razy w tygodniu. Wybieraj bardziej soczyste. Bo im wędlina bardziej sucha, tym ma więcej soli.